Snel succes: Kedgeree

Indiaas/Brits - hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 min.

Kedgeree. Een Engels klinkende naam en dat klopt ook wel. Kedgeree is een Engels-Indiaas gerecht dat gebaseerd is op het Indiase Khichri, een gerecht met rijst en groenten of linzen. De Engelse kolonisten die naar India kwamen, maakten hun eigen versie van dit Indiase gerecht door er schelvis aan toe te voegen. Zo ontstond in de 19e eeuw de Kedgeree, een gerecht dat door de Engelsen zelfs als ontbijt werd genuttigd. Dat lijkt mij nou niet bepaald lekker, maar ik ben sowieso niet zo van de zware ontbijtjes. Als avondeten vind ik het daarentegen dan wel weer heerlijk! Het is een makkelijke maaltijd die je binnen een half uurtje op tafel zet en daarom met recht een ‘snel succes’ recept. In plaats van schelvis gebruik ik gerookte makreel, omdat het beter verkrijgbaar is en ik dol ben op makreel.┬á

Ingredi├źnten voor 2 personen

Kadgeree 2

  • 150 gram basmatirijst
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 1 tl kerriepoeder
  • 600 ml groentebouillon
  • 2 eieren
  • 250 gram gerookte makreel
  • 100 gram tuinerwtjes (diepvries)
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 bosuitjes

Wat ga je doen

Zet de eieren in een pannetje met water op het vuur. Laat de eieren als het water kookt nog ongeveer 5 minuten koken.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Verhit een beetje olie in een braadpan en bak hierin de uien tot ze goudbruin zijn. Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden mee. Voeg dan de rijst, komijn, koriander en kerrie toe samen met 500 ml van de groentebouillon. Laat op laag vuur zachtjes koken tot het water is opgenomen en de rijst gaar is, dit duurt zo’n 20 minuten. Als de bouillon is opgenomen en de rijst is nog niet helemaal gaar, voeg je nog wat extra bouillon toe.

Pel ondertussen de eieren en halveer ze. Trek de makreel met 2 vorken in stukjes uit elkaar. Halveer de cherrytomaatjes en snijd de bosui in dunne ringetjes.

Voeg de makreel, tuinerwtjes, cherrytomaatjes en het citroensap aan de rijst toe en verwarm even mee. Breng de kedgeree verder op smaak met peper en zout.

Serveer de kedgeree met de eieren bovenop en verdeel de bosui hierover.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip