Thaise kipsaté met pindasaus

Thais - hapje - bereidingstijd: 25 min. + min. 2 uur marineren

Ik ben dol op kipsaté. Echt ik kan er geen genoeg van krijgen. In de zomer maak ik vaak kipsaté op de barbecue, lekker met zelfgemaakte pindasaus erbij. Ik maak dan altijd een Indonesische kipsaté, met sambal en ketjap. Dat recept deel ik later misschien nog wel eens met jullie, vandaag gaan we voor een variatie. Namelijk met Thaise kipsaté. In deze kipsaté worden typische Thaise smaakmakers gebruikt, zoals sereh, knoflook, vissaus en rode currypasta. Lekker als hapje bij de borrel! Je kunt het trouwens ook als onderdeel van het hoofdgerecht serveren, met witte rijst en een lekker groentebijgerecht.

Ingrediënten voor 2-3 personen

Voor de kip:

  • 200 gram kipfilet
  • 1 el palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 serehstengel, gekneusd (of 1/2 tl serehpoeder)
  • 1 el gember, in dunne schijfjes
  • 3 teentjes knoflook, geplet
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 el vissaus
  • 30 ml kokosroom

Voor de pindasaus:

  • 2 tl rode currypasta
  • 1 el plantaardige olie
  • 75 ml kokosmelk
  • 75 ml water
  • 1 tl suiker
  • 1 el limoensap
  • 75 gram ongezouten pinda’s

Wat ga je doen

Snijd de kipfilet in kleine reepjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en meng hier vervolgens de kipfilet doorheen. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren, maar liever nog een hele nacht.

Als de kip klaar is met marineren: verwarm de oven voor op 200°C.

Leg de satespiesen in koud water voor minimaal 15 minuten. Zo voorkom je dat ze aanbranden tijdens het grillen.

Rooster de pinda’s 6-8 minuten in de oven. Maal de pinda’s daarna helemaal fijn in een keukenmachine. Voor een snelle versie neem je in plaats van de pinda’s 3 eetlepels pindakaas.

Verhit voor de pindasaus 1 el olie in een pannetje. Doe de currypasta erbij en bak heel even mee. Voeg daarna de kokosmelk, water, suiker, het limoensap en een beetje peper en zout toe. Roer goed door tot alles is vermengd. Laat de saus even sudderen en voeg dan de pinda’s toe (of de pindakaas). Roer goed door. Saus te dik? Een beetje extra water toevoegen. Saus te dun? Nog even laten doorkoken.

Rijg aan elke sateprikker ongeveer 3 stukjes kip. Rooster de kipspiesen ongeveer 5 minuten aan elke kant tot de kip helemaal gaar is.

Serveer de kip met de pindasaus.

Thaise kipsate

Eén reactie op “Thaise kipsaté met pindasaus

  1. Je eigen pindasaus maken, zo lekker! Zodra ik het eenmaal gemaakt heb, gebruik ik het echt overal bij haha (zelfs op brood, met kipfilet bijvoorbeeld)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip