Werelds weekmenu week 21

Ik vind het altijd zo heerlijk om te zien hoe alles in de lente weer tot bloei komt. Dan bedoel ik niet alleen de bomen en planten, maar ook juist de mensen. In de winter zijn we als Nederlanders toch wat grauw en bleek, maar als het dan eenmaal mei is, dan is de ergste winterbleekte er wel weer af. We gaan ons allemaal weer wat vrolijker kleden, want zeg nou zelf: van die grijze en donkerblauwe vesten in de winter wordt toch niemand blij? Ik voorzie echt een gat in de markt voor diegene die kleurrijke jurkjes en vesten op de markt brengt voor koude dagen.

Maar ik dwaal af. We hadden het over kleur en vrolijkheid in de lente. En die is gelukkig ook terug te zien op het bord! Prachtige lentegroenten zoals asperges, radijs en rabarber zijn nu volop beschikbaar en de eerste aardbeien heb ik inmiddels ook al op. Het weekmenu heb ik weer gevuld met typische lentegerechtjes zoals witte asperges met ham en ei, maar ook met recepten die het hele jaar door heerlijk smaken, zoals de Thaise curry die je hieronder ziet. Ik hoop dat er wat lekkers voor je bij zit!

Maandag – Thaise groene curry (Thailand) V opt.

Groene curry vind ik de ideale ‘restverwerking’ voor groenten. Vooral na het weekend heb ik vaak nog allerlei restjes groenten liggen (een halve paprika, een paar losse cherrytomaten, een geopend blikje kikkererwten). Daarmee maak je een heerlijke groene curry. Voel je dus gerust vrij om andere groenten toe te voegen dan in het recept. De kip kun je vervangen door kikkererwten of vegetarische kipstukjes voor een vegetarische versie.

 

Dinsdag – pasta ovenschotel met spinazie en zalm (Italië)

Dit pastagerecht is gebaseerd op de klassieke combinatie van spinazie, zalm en creme fraiche. Met wat mozzarella en pijnboompitjes maak je daar in no time een heerlijke ovenschotel van.

 

Woensdag – kisir salade met bulgur en tomaten (Turkije) V

Ik ben zo blij dat de zomer eraan komt en het al zo lekker weer is geweest, want dan kunnen we weer volop genieten van lekkere frisse zomerse salades. Deze Turkse kisir maak je met bulgur, tomaten, peterselie en granaatappelmelasse, een magisch ingrediënt wat mij betreft.

 

Donderdag – witte asperges met ham, ei en peterselieolie (Nederland)

Een paar weken geleden stonden ze ook al in het weekmenu, maar het aspergeseizoen is maar kort dus we moeten er nu van genieten! Dit is vooralsnog het enige recept met witte asperges op mijn blog, maar wel een héle lekkere met gebakken ham, een zacht eitje en een friszure peterselieolie.

 

Vrijdag – Mexicaanse bonenburgers (Mexico) V

Met deze Mexicaanse bonenburgers begin je het weekend goed. Kruidige burgers, romige guacamole en knapperige tomatensalsa vormen het decor. Geef er een Mexicaans (Corona) biertje bij, cheers!

 

Weekendkoken – moussaka (Griekenland) V opt.

Eén van de lekkerste (en tevens meest bekende) gerechten van Griekenland is wat mij betreft moussaka. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik dol ben op aubergine. Een gemiddeld Nederlands huishouden eet per jaar 1 aubergine. Dat vind ik echt onvoorstelbaar en met deze moussaka haal je het gemiddelde al met 1 maaltijd omhoog! Vervang het gehakt eventueel door vega gehakt, dat smaakt ook lekker.

 

Weekendbakken – dadeltaart (Verenigde Staten) V

Als je van dadels houdt is deze taart echt ‘true heaven’. Het is lastig uit te leggen hoe de taart smaakt (behalve dat ie zoet is), maar als je hem eenmaal geproefd hebt, ben je waarschijnlijk voor je leven fan 🙂

 

Ga je iets van dit weekmenu maken? Ik ben heel benieuwd of het in de smaak viel. Als je het leuk vindt, kun je een foto delen van het eindresultaat op Facebook of Instagram met #dewereldopjebord of tag @dewereldopjebord, dan vind ik het ook terug. Natuurlijk kun je me ook altijd een berichtje sturen!

4 reacties op “Werelds weekmenu week 21

  1. Cato Bakker

    Laatst heb ik de cutroenrisotti mer groene asperges gemaakt voor een etentje met buren van beide kanten. Met als vooraf Harira soep uit Marokkio. Wat hebben we gesmuld. Vooral de Marokkaanse soep vonden de buren overheerlijk. De volgende dag vroegen ze gelujk over de heg om het recept.
    Vior mij was de risitto vrrrassend. De Harira kende ik al en maak ik regelmatig. Maar ook de groene asperges die zo verraszend snel klaar zijn.
    Dankjewel!

    1. Hoi Cato, wat superleuk dat je de recepten hebt gebruikt voor een etentje! Sowieso echt een tof idee om je buren uit te nodigen voor het eten. Leuk om te horen dat jullie ervan gesmuld hebben. Groetjes Elianne

  2. Marjolijn

    Dat ziet er allemaal erg lekker uit. Vooral de bonenburger ziet er echt waanzinnig lekker uit. Die ga ik zeker binnenkort eens op tafel toveren.

    1. Dankjewel, leuk om te horen! De bonenburger vind ik zelf ook heel lekker. En leuk dat je met (soms toch wel saaie) bonen zoiets lekkers kunt maken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip