Als ik het weekmenu maak, heb ik altijd de neiging om het eten af te stemmen op het weer op de dag dat ik het weekmenu schrijf. Er is namelijk een vrij direct verband tussen het weer en het eten waar ik zin in heb. Voorbeeldje: het regent dus ik wil soep of het is zonnig en warm dus ik wil bbq’en of een salade eten. Dat laatste is nu het geval, met buiten 26 graden en volop zon. Het weer van vandaag zegt in ons land nu echter niet bepaald veel over het weer volgende week, dus ik heb me geprobeerd een beetje in te houden en een weekmenu te maken dat bij elke (in het voorjaar redelijke) temperatuur lekker smaakt 😉 Ben jij ook zo’n ‘weer-eter’?
Maandag – pad Thai (Thailand) V
Je kunt op vele manieren een snel noedelgerechtje in elkaar draaien, maar met deze pad Thai zet je écht iets lekkers op tafel. De rode peper, limoen, pinda’s en verse koriander zijn echt de smaakmakers van dit gerecht, dus bezuinig daar vooral niet op.
Dinsdag – salade met warmgerookte zalm, appel en knoflook (Scandinavië)
Deze salade is een van mijn voorjaarsfavorieten. De radijsjes hiervoor kan ik nu zelfs uit mijn eigen moestuintje oogsten. Schrik niet van de hoeveelheid knoflook, door het roosteren in de oven wordt de smaak veel zachter. Serveer er wat lekker (zuurdesem)brood bij.
Woensdag – iskender kebab (Turkije)
Dit is een heerlijk gerecht waaraan alles klopt: malse gemarineerde biefstuk, gegrilde paprika en pepers, romige yoghurt-knoflooksaus, licht pittige tomatensaus en zacht Turks brood. Je zou haast niet geloven dat je dit al in 25 minuten op tafel zet.
Donderdag – kikkererwtencurry en kachumber salade (India) V
In India is deze curry met kikkererwten heel populair eten voor elke dag. Het is makkelijk, goedkoop, voedzaam, gezond en heel lekker. Erbij een frisse salade met tomaat en komkommer en maak naar keuze rijst of naan.
Vrijdag – kip piri piri (Portugal)
Renko (m’n lief) zit deze week voor zijn werk in Portugal. Er zijn slechtere plekken om te werken. Daarom vandaag een heerlijk Portugees gerecht op het menu: kip piri piri. De kip grill je in de oven, in de grillpan of op de bbq en serveer je naar keuze met frietjes (mag op vrijdag 😉 of met rijst. Dat wordt sowieso genieten aan tafel.
Weekendkoken – lasagne met courgette en gegrilde paprika (Italië) V
Deze lasagne was een van de allereerste recepten op de blog. Dat kun je waarschijnlijk wel zien aan de foto 😉 Deze versie met courgette en gegrilde paprika is een stuk lichter en frisser dan de traditionele lasagne bolognese met gehakt en daarom een heerlijke versie voor in het voorjaar en de zomer.
Weekendbakken – chocolademousse met olijfolie en sinaasappel V
Dit is natuurlijk geen bakrecept, maar een lekker toetje is ter afwisseling ook wel eens leuk. Deze chocolademousse heeft een Grieks tintje door het gebruik van olijfolie en sinaasappels. Serveer in kleine porties, want hij vult behoorlijk.
Ga je iets van dit weekmenu maken? Ik ben heel benieuwd of het in de smaak viel. Als je het leuk vindt, kun je een foto delen van het eindresultaat op Facebook of Instagram met #dewereldopjebord of tag @dewereldopjebord, dan vind ik het ook terug. Natuurlijk kun je me ook altijd een berichtje sturen!