Werelds weekmenu week 35

Na 6 weken ‘weekmenu vakantie’ ben ik er weer. Ik hoop dat jullie net zo van het heerlijke weer hebben genoten als ik. Het leek wel een Zuid-Franse zomer! De komende tijd ga ik weer wekelijks een lekker weekmenu met je delen. Zo hoop ik je te helpen in ieder geval één probleem(pje) uit je leven te elimineren, namelijk die over de vraag wat je nu toch weer zult eten.

Verder zal ik in ieder geval 1x per week, maar soms misschien vaker een nieuw recept met je delen. Ik ga me nog meer focussen op hoofdgerechten, want ik heb het idee dat jullie die het meeste maken (in ieder geval worden ze vaak gelezen volgens de statistieken). Ook wil ik wat vaker inspiratie artikelen gaan delen. Zo wil ik jullie meenemen in mijn zoektocht naar duurzamer eten. Als je nog leuke ideeën hebt voor artikelen, of gerechten waarvan je graag het recept zou willen: let me know!

Maandag – gevulde courgettes (Midden-Oosten) V Het is nu volop courgette seizoen. Als je zelf een moestuintje hebt, weet je waar ik het over heb. Maar ook in de winkel zijn de courgettes nu ontzettend goedkoop en dat is vaak ook een teken dat een groente in overvloed beschikbaar is. Je maakt er deze lekkere gevulde courgettes mee met (parel)couscous, rozijnen, walnoten en feta. Je kunt ook voor een Mexicaanse twist gaan met deze Mexicaanse gevulde courgettes.
  Dinsdag –  Surinaamse bami (Suriname) V opt. Surinaamse bami is zo’n gerecht waar ik vroeger echt nog nooit van gehoord had, maar wat hier inmiddels regelmatig op tafel staat. Je maakt het met spaghetti en dat is misschien verrassend, maar smaakt echt heerlijk. Dit recept is met kip, maar ik maak hem vegetarisch door extra groenten toe te voegen (kousenband of sperziebonen bijvoorbeeld) en dat smaakt ook heerlijk.
  Woensdag – vegetarische korma (India) V Er stond al heel lang een recept voor vegetarische korma op mijn blog (met de dubieuze titel ‘kip korma zonder kip’, maar de foto was dusdanig onaantrekkelijk dat volgens mij nooit iemand het recept maakte of bekeek. Afgelopen week maakte ik een nieuwe en verbeterde versie en die smaakt heerlijk.
  Donderdag – souvlaki (Griekenland) Souvlaki is ook echt zo’n fris en op en top zomers gerecht. Je kunt de kip klaarmaken in de grillpan of op de bbq. Samen met de gegrilde groenten, tzatziki, pita of wraps en partjes citroen is dat een super smaakvol geheel. Ik ga het zelf komende week eens proberen met vegetarische kipstukjes, eens kijken of je die ook goed kunt marineren.
  Vrijdag – vis tajine (Marokko) Mijn tajine heeft nadat ik hem in Marokko had gekocht eerst bijna 2 jaar ongebruikt in de kast gestaan. Toen ging ik er toch maar eens mee aan de slag en inmiddels maak ik minstens 1x per maand een tajine gerecht. Er staan allerlei varianten op mijn blog, maar deze met vis is makkelijk, gezond en erg lekker. De voorbereiding is zo klaar, de tajine heeft wel een klein uurtje nodig om te garen, maar in de tussentijd kun jij dan mooi het weekend inluiden met een vrimibo (vrijdagmiddagborrel) 😉
    Weekendkoken – crêpes met ratatouille (Frankrijk) V Ratatouille is nog zo’n recept dat nu perfect bij het seizoen past. Zo ongeveer alle groenten die erin gaan, zijn nu overvloedig beschikbaar: aubergine, courgette, paprika en tomaat. In dit recept gebruikt je de ratatouille als vulling in een lichte crêpe met geitenkaas en honing. Een hele feestelijke variatie, perfect voor het weekend. Tip: maak een dubbele hoeveelheid ratatouille, dan heb je op maandag of dinsdag met wat stokbrood erbij in no time een snelle maaltijd op tafel staan.
  Weekendbakken – rødgrød med fløde (Denemarken) V Deze leuke naam met al die mooie ø’s is Deens voor ‘rood fruit met slagroom’. Dat maakt gelijk duidelijk waar dit recept om draait. Het is geen bakrecept, maar wel een lekker toetje voor het weekend en perfect met al het rijpe zomerfruit dat nu verkrijgbaar is.
  Ga je iets van dit weekmenu maken? Ik ben heel benieuwd of het in de smaak viel. Als je het leuk vindt, kun je een foto delen van het eindresultaat op Facebook of Instagram met #dewereldopjebord of tag @dewereldopjebord, dan vind ik het ook terug. Natuurlijk kun je me ook altijd een berichtje sturen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip