Werelds weekmenu week 23

Vandaag begint mijn vakantie. Vier weken ga ik samen met Renko met een camper op pad en ik heb er heel veel zin in! We weten nog niet waar we naartoe gaan en dat maakt het ook zo leuk 🙂 Tegelijk vind ik het ook best spannend. Zoals de meesten van jullie inmiddels denk ik wel weten, heb ik een chronische ziekte, ik heb een ernstige afwijking in mijn wervelkolom die continu pijn veroorzaakt. Hierdoor moet ik veel op bed liggen. Dat maakt op vakantie gaan natuurlijk niet zo makkelijk. Tegelijk ben ik iemand die er graag op uit gaat en ook houd ik er van mezelf steeds weer uit te dagen. Zo kwamen we op het idee om met een camper op pad te gaan. Je hebt dan immers altijd de mogelijkheid om even te gaan liggen, het bed is nooit ver weg ;). Vroeger heb ik wel gekampeerd met mijn ouders met vouwwagen en caravan, maar met een camper ben ik nog nooit op pad geweest. We gaan dus zien hoe dat bevalt! Ik zal via Instagram (stories) wel af en toe een update geven. De blog en de weekmenu’s gaan gewoon door, die heb ik allemaal vooruit geschreven.

Maandag – bami goreng (Indonesië) V opt.

Bami is een echte klassieker die denk ik overal wel eens op tafel staat. Met knoflook, gemberpoeder en ketjap maak je al een heerlijke bami zonder enig pakje of zakje. Deze versie is met kip, maar ik maak hem ook vaak vegetarisch. Ik voeg dan gewoon een extra eitje toe. Lekker met kroepoek en/of gebakken uitjes.

 

Dinsdag – fiske frikadeller (Denemarken) 

Deze viskoekjes zijn een hele leuke manier om vis (in dit geval kabeljauw) te bereiden. De viskoekjes hebben een beetje een knapperig korstje en zijn heerlijk samen met de zelfgemaakte remouladesaus. Je kunt er aardappel(puree) en een groente naar keuze bij eten.

 

Woensdag – gewokte groenten in zwarte pepersaus (China) V

Een snel wokgerecht is een ideale maaltijd op drukke dagen. Snel klaar, maar toch gezond en vol groenten. Deze versie is bijzonder door het gebruik van zwarte peper. Nu hoor ik je denken ‘ik gebruik toch in elke maaltijd zwarte peper?’, maar dit is echt wel anders. In dit recept gebruik je namelijk maar liefst 1,5 tl zwarte peperkorrels. Dat geeft scherpte en pit aan het gerecht, maar heel anders dan bij een rode peper.

 

Donderdag – risotto met spinazie en een gepocheerd ei (Italië) V

Risotto met champignons, spinazie en ei is een gouden combinatie. Het gepocheerde ei en de basilicumolie maken deze versie extra luxe. Een ei pocheren is veel minder lastig dan je misschien denkt, maar wil je je er niet aan wagen, dan kun je ook prima een zachtgekookt eitje maken.

 

Vrijdag – ovenschotel met chorizo, groenten en aardappeltjes (Spanje)

Als je aan het einde van de week moe bent, dan is dit gerecht perfect. Het enige wat je hoeft te doen is de groenten en de chorizo te snijden. Alles in een grote schaal en hup de oven in. 35 minuten later komen de heerlijke geuren je tegemoet 🙂

 

Weekendkoken – Braziliaanse kippastei (Brazilië)

Deze Braziliaanse kippastei houdt een beetje het midden tussen een hartige taart en de bekende Zuid-Amerikaanse empanadas. Hij is gevuld met reepjes kip (pulled chicken), mais, erwtjes, olijven, tomaat en nog meer heerlijke smaakmakers. Lekker met een salade erbij en als je de bovenkant van de taart ook nog versierd met de restjes deeg is het een super feestelijk gerecht.

 

Weekendbakken – carrot cake met pistache, kokos en een roomkaasfrosting (Fusion)

Carrot cake vind ik een van de lekkerste taarten. Misschien heeft dat iets met mijn voorliefde voor kaneel te maken, die vrijwel in elke carrot cake gaat. Deze versie is met stukjes pistachenoten en kokos en dat maakt hem net even wat anders dan anders.

 

Ga je iets van dit weekmenu maken? Ik ben heel benieuwd of het in de smaak viel. Als je het leuk vindt, kun je een foto delen van het eindresultaat op Facebook of Instagram met #dewereldopjebord of tag @dewereldopjebord, dan vind ik het ook terug. Natuurlijk kun je me ook altijd een berichtje sturen!

Eén reactie op “Werelds weekmenu week 23

  1. Cato Bakker

    Weer prachtige recepten, waar ik zeker iets mee kan.
    Heel erg bedankt voor elke week de prachtigste menu’s die ook nog heel goed uitvoerbaar zijn.
    Wij genieten er volop van.
    Fijne vakantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip