Tajine met kip en artisjok

Marokkaans - bereidingstijd: 20 min. + 1uur stoven

Het is herfst! Dat betekent tijd voor lekkere stoofpotjes en verwarmend comfortfood. Gelukkig is het buiten op dit moment nog behoorlijk zonnig, maar s avonds kan het toch al behoorlijk koud en donker zijn. Ik kan dan echt genieten van een goed stoofpotje en ben al aan de slag gegaan met een aantal verschillende gerechten, die ik de komende weken met jullie zal delen.

Vandaag gaan we op de Marokkaanse tour, om nog even in het Marokkaanse thema van de maand september te blijven, ik had nog wat lekkere recepten over. Dit stoofpotje (in Marokko een tajine genoemd) maak je met kip, aardappel, tomaat, tuinerwtjes en artisjok. Heerlijke ingredienten die een smaakboost krijgen door de specerijen, ras-el-hanout, gember en kurkuma. Het is heel makkelijk om te maken en met 20 minuten staat je tajine op het vuur, de tijd doet dan de rest! Heb je trouwens geen tajine, dan kun je dit stoofpotje ook prima in een braadpan maken. Happy herfst! 

Ingrediënten voor 2 personen

tajine-kip-en-artisjok-2

  • 4 kip drumsticks of 2 kippenpoten
  • 1 ui
  • 2 tl ras-el-hanout
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 2 middelgrote aardappels
  • klein bosje peterselie
  • 2 tomaten
  • 100 gram tuinerwtjes (diepvries)
  • blik artisjokharten
  • schil van 1 ingelegde citroen (evt. weglaten)

Wat ga je doen

Snipper de ui. Schil de aardappels en snijd in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Snijd ook de tomaten in plakjes. Hak de peterselie fijn.

Verhit een beetje olie in de tajine of een braadpan. Fruit hierin een paar minuten zachtjes de uien aan. Voeg de kip toe en bak rondom bruin aan. Strooi de specerijen over de kip. Breng verder op smaak met een beetje peper en zout. Voeg dan ook de aardappel, peterselie en tomaten toe. Zorg dat de aardappelplakjes in een tajine (redelijk) onderop liggen, want daar is de meeste hitte. De tomaten kunnen verder naar boven. Laat op laag vuur met het deksel op de tajine/braadpan ca. 1 uur koken tot de kip helemaal gaar is. Controleer tussendoor of het niet aanbrandt en voeg eventueel een beetje water toe.

Snijd de schil van de ingelegde citroen fijn. Voeg de laatste 10 minuten de citroenschil, tuinerwtjes en artisjokharten toe en laat pruttelen tot alle ingrediënten goed heet zijn.

Serveer de tajine met kip en artisjok met (Marokkaans) brood of couscous.

2 reacties op “Tajine met kip en artisjok

  1. Marleen

    Zou dit zalige gerecht ook in de slowcooker bereid kunnen worden?

  2. Hoi Marleen, ik heb zelf geen slowcooker, dus ik heb het niet uitgeprobeerd. Wat ik ervan weet is dat stoofpotjes en tajinegerechten heel geschikt zijn voor de slowcooker, dus het lijkt me wel. Ik zou dan net als bij het originele recept de tuinerwtjes, artisjok en evt. de ingelegde citroen wel past later toevoegen. Deze ingrediënten hebben nauwelijks tot geen garing nodig namelijk. Groetjes Elianne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip