Kip Madras

Indiaas - KNORR wereldgerechten - bereidingstijd: 30 minuten

In deze serie gaan we op zoek naar de echte en authentieke gerechten achter de populaire KNORR wereldgerechten. Eerder maakte ik al Griekse kofta, Zuid-Afrikaans bobotie, Griekse gyros, Amerikaanse Jambalaya en Indiase kip Tandoori. Marjolein van de blog echtegerechten.nl ging al aan de slag met de teriyaki, risotto, hokkien noedels en enchiladas. Vandaag is het bij mij de beurt aan de Kip Madras.

Kip Madras is volgens mij een van de populairste wereldgerechten die KNORR verkoopt. Durf ik er mijn handen aan te branden om dat na te maken? Ja! Hoewel er in dit geval eigenlijk juist geen sprake is van exact namaken. Ik ben altijd op zoek naar authentieke smaken en zinnenprikkelende gerechten. En laat het wereldgerecht Kip Madras van KNORR nou net zowel niet authentiek als zinnenprikkelend zijn. Het is een interessante combinatie van kip (ok, kan ik me nog in vinden), creme fraîche (uh dat gebruiken ze niet in de Indiase keuken), verschillende groenten (prima, maar hoort eigenlijk apart) en een poedermengseltje met een behoorlijk milde smaak (kenmerk nr 1 van een Madrascurry: hij hoort pittig te zijn).

Ok, dat is dan duidelijk. Dan nu hoe een Madrascurry er volgens mij wel uit hoort te zien 🙂 Allereerst is het belangrijk dat een Madrascurry (flink) pittig is. De stad Madras in het zuiden van India staat bekend om zijn pittige eten. Het is ook daarom dat een Madrascurry niet knalgeel is, maar meer (donker)rood door het gebruik van chili’s. Voor een Madrascurry kun je verschillende soorten vlees gebruiken, al eerder maakte ik een Madrascurry met lamsvlees. Je kunt ook voor rundvlees kiezen, maar vandaag nemen we kip. Dit is makkelijk te bereiden en lekker snel klaar. De curry brengen we op smaak met een lekker kruidenmengsel van garam masala, koriander, kurkuma en komijn. In plaats van die laatste drie kruiden, zou je ook voor een kant-en-klare Madras kerriepoeder kunnen gaan. Tot slot brengen we de curry verder op smaak met tomaat en kokosmelk, zodat er een lekkere saus ontstaat. En de groenten dan zul je denken? Die serveren we deze keer apart. In een heel simpel bijgerecht, dat je in een handomdraai in elkaar zet, terwijl de kip Madras staat te pruttelen. There we go!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snijd de ui in halve ringen. Verhit een beetje olie in een braadpan en bak hierin de uienringen tot ze goed bruin zijn. Schep regelmatig om.

Hak ondertussen de knoflook, rode peper en gember fijn. Snijd de kippendijen in blokjes. Snijd ook de tomaat in kleine blokjes.

Voeg de knoflook, rode peper en gember aan de uienringen toe als deze bruin zijn. Bak 1 minuut mee en voeg dan ook de kippendijen toe. Bak kort tot de kippendijen rondom een beetje beginnen te verkleuren en voeg dan eerst de garam masala, koriander, komijn en kurkuma toe en na 1 minuut ook de tomaat en kokosmelk. Breng op smaak met wat peper en zout. Laat op laag vuur met het deksel op de pan zo’n 15 minuten pruttelen tot de kippendijen gaar zijn.

Lekker met rijst of naan en onderstaande spinazie met cherrytomaatjes.

Bijgerecht – spinazie met cherrytomaatjes (2 pers.)

Ingrediënten

  • 300 gram verse spinazie
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 2 cm verse gember
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,5 tl komijn

Wat ga je doen

Was de spinazie (als dat nog niet gedaan is in de winkel). Halveer de cherrytomaatjes en snijd de gember fijn.

Verhit een beetje olie in een wok en bak hierin de gember voor ongeveer 30 seconden. Voeg dan de tomatenpuree toe en vervolgens de spinazie, cherrytomaatjes en komijn. Bak op middelhoog vuur tot de spinazie geslonken is. Breng op smaak met een beetje peper en zout en serveer bij de kip madras.

Liever een langzame versie van de Madras die uren op het vuur staat te pruttelen? Probeer dan deze fantastische Madrascurry met lamsvlees!

4 reacties op “Kip Madras

  1. Marloes

    Dit recept was echt niet zoals op de foto. Precies get recept gevolgd maar het smaakte zo flauw. Heb het uren laten indikken maar er zat amper smaak aan. Hoe komt het d at jij zo’n soort bruinige kleur had? Het was bij mij gewoon rood.

    1. Hé Marloes, dat is apart want ik maak het regelmatig en het lukt altijd goed! Wat misschien de oorzaak kan zijn, is dat je een kokosmelk gebruikt hebt die niet zo’n goede kwaliteit is (erg waterig) of dat je specerijen hebt gebruikt die al lang in je keukenkastje staan (dan verliezen ze smaak). Met name de garam masala zorgt in dit recept voor de bruine kleur en geeft ook heel veel smaak, je zou daar evt. iets meer van kunnen toevoegen. Qua kokosmelk zijn Aroy-D en Fair trade goede keuzes (allebei verkrijgbaar in de supermarkt). Hoop dat je wat aan deze tips hebt! Groetjes Elianne

  2. Frank de Graaf

    Voeg aan de Knorr Kip Madras een half potje Patak’s Indiase kruidenpasta toe en je weet niet wat je proeft!!!

    1. Ja de currypasta’s van patak zijn inderdaad erg lekker, ik maak er ook wel eens wat mee. Heb ze nog nooit toegevoegd aan de madras trouwens 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip