Tajine van lam & groenten

Marokkaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 min. + 4,5 uur stoven

Vandaag deel ik opnieuw een recept uit Persiana van Sabrina Ghayour. Deze keer een tajine met lam & groenten, een echt Marokkaans stoofpotje. Dit is zo’n gerecht dat je op zondagmiddag opzet, terwijl je ondertussen een spelletje doet of de Donald Duck leest. De heerlijke geuren komen je dan vanzelf tegemoet. Kijk wel af en toe even in de pan of er nog genoeg vocht bij zit, om te voorkomen dat het aanbrandt (dat overkwam mij, ik had het deksel niet goed op de pan geplaatst). Verwacht bij deze tajine geen heel verfijnd gerecht, maar stevig vlees met grove groenten en een authentiek gevoel. De lamsschouder geeft ontzettend veel smaak aan het gerecht. In het oorspronkelijke recept worden ook nog kleine rapen aan de tajine toegevoegd, maar aangezien ik die niet kon vinden (en jullie misschien ook wel niet), laat ik ze weg. Ik gebruik ook iets minder vlees. Er blijft alsnog ruim voldoende groente en vlees over. Serveer dit gerecht met rijst, couscous, aardappelen of brood.

Ingrediënten voor 6 personen

tajine

  • olijfolie
  • 1 grote ui, grofgesnipperd
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 tl kurkuma
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • ½ tl chilipeper
  • ½ tl zwarte peper
  • 800 gram lamsschouder, zonder bot, in 8 tot 10 stukken
  • snufje saffraandraadjes
  • 2 el kokend water
  • 6 wortels, elk in drie stukken
  • 8 tot 10 hele sjalotten, gepeld
  • 5 kleine courgettes, elk in 6 stukken
  • arganolie of walnootolie

Wat ga je doen

Zet een grote braadpan op middelhoog vuur, doe er een flinke scheut olijfolie in en bak de ui een paar minuten. Voeg alle specerijen toe, behalve de saffraan, doe het lamsvlees erbij en braad 5 tot 6 minuten aan alle kanten bruin.

Stamp de saffraan fijn, schenk het kokend water erover een laat even trekken. Doe het saffraanwater in de pan en bestrooi flink met peper en zout. Schenk er zoveel water bij dat het vlees onder staat en laat 3 uur met het deksel op de pan op middelhoog vuur garen.

Doe vervolgens de wortels en de sjalotten in de pan en duw ze half onder water. Voeg eventueel nog wat water toe, zodat de ingrediënten net onder staan en laat nog eens 45 minuten met een deksel op de pan garen.

Leg de courgettes voorzichtig op het mengsel (zorg ervoor dat ze niet onder water komen te staan) en laat met een deksel op de pan 30 minuten koken tot de courgettes beetgaar zijn.

Schep de tajine op een groot bord, besprenkel met argan- of walnootolie en serveer direct.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip