vis tajine

Marokkaans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 minuten + 15 min. marineren (of een hele nacht) + 1 uur stoven

Ruim 2 jaar geleden ben ik in Marokko geweest. Een fantastische ervaring, mede omdat Renko daar op z’n knieĆ«n ging en mij ten huwelijk vroeg. De hele reis was voor mij een verrassing en een van de dingen die Renko voor mij geregeld had, was een ‘cooking class’. Een stevige Marokkaanse dame leerde ons alles over het koken uit een tajine en we bereidden een fantastische tajine met kip en ingelegde citroenen. Dat recept houden jullie nog tegoed. Na die kookklas wilde ik natuurlijk direct een tajine aanschaffen. Zo gezegd, zo gedaan en Renko liep de rest van de reis met een onmogelijk zwaar en breekbaar gevaarte te sjouwen. Want als je vrouw iets in haar hoofd heeft gehaald… dan kun je maar beter luisteren he šŸ™‚ Enfin, het einde van het liedje was dat deze tajine 2 jaar eenzaam in de kast heeft gestaan. Daar moest nu eindelijk maar eens verandering in komen vond ik. En wat heb ik spijt dat mn tajine zo lang in de eenzaamheid heeft moeten vertoeven! Echt, dit recept voor vis tajine wil je zeker geproefd hebben. De marinade geeft de tajine een heerlijke smaak en de vis wordt superzacht. Heb je geen tajine? Je kunt dit gerecht ook in een braadpan maken.

IngrediĆ«nten voor  personen

Wat ga je doen

Hak de peterselie zo fijn mogelijk. Pers de teentjes knoflook uit. Maal de saffraandraadjes fijn in een vijzel. Maak een marinade van de peterselie, knoflook, paprikapoeder, komijn, gember, kurkuma en saffraan met 2 el olijfolie. Laat de vis hier minimaal 15 minuten in marineren, maar langer mag ook.

Snijd de wortels, aardappels en tomaten in dunne plakjes. Snijd de ui in halve ringen en de rode peper in kleine ringetjes. Snijd de citroen in schijfjes.

Zet de tajine (of een braadpan) op laag vuur met een vlamverdeler (niet per se nodig bij een braadpan) en giet een beetje olie op de bodem. Leg hier als eerste de plakjes wortel en aardappel op en verdeel de uienringen hierover. Leg de vis met marinade bovenop de wortel en aardappel en leg hier omheen de plakjes tomaat. Maak af met de schijfjes citroen, rode peper en olijven. In een tajine kun je hier makkelijk een mooie ‘bol’ mee bouwen (zie foto), in een braadpan wordt het waarschijnlijk een wat rommeliger geheel.

Laat de vis tajine ongeveer 1 uur stoven op laag vuur. Houd in de gaten of de bodem niet aanbrandt, voeg eventueel een beetje water toe als dit dreigt te gebeuren. Bij mij was dit niet nodig, want ook uit de groente komt veel vocht. Proef of de wortel een aardappel gaar is, zo niet, laat de vis tajine dan nog iets langer garen.

Lekker met (Turks) brood of stokbrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip