Ajam pangang van de Chinees

Indonesisch - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 min. + min. 1 uur marineren

Het recept van vandaag is een interessante, dat mij voor een moreel dilemma plaatste. Ik zeg namelijk op mijn website dat ik op zoek ben naar authentieke smaken en gerechten. En het gerecht van vandaag is niet bepaald authentiek te noemen. Dus maar vast een waarschuwing vooraf. Waarom ik het dan toch plaats? Omdat het 1) erg lekker is en 2) dit gerecht op deze manier gemaakt wordt bij ‘de Chinees’ en het daarmee dus in zekere zin wel deel is van onze Nederlandse eetcultuur. Een beetje nostalgisch dus ook. Ik weet nog goed dat ik best teleurgesteld was overigens toen ik ontdekte dat het ‘Chinese’ en ‘Indonesische’ eten van de Chinees eigenlijk helemaal niet echt Chinees of Indonesisch bleek. Maar ach, als je je daar overheen zet, kun je heerlijk eten! Dit recept plaats ik in de categorie ‘Indonesisch’ en daar heeft het zeker ook wel kenmerken van, maar in Indonesië zullen ze het niet snel op deze manier bereiden.

Vandaag het recept voor ajam pangang van de Chinees dus. Een variant op de beroemde babi pangang, alleen gebruik ik dus kip (ajam) in plaats van varkensvlees (babi). Je kunt dit recept ook gewoon met varkensvlees maken trouwens. Ajam pangang betekent in Indonesië zoveel als geroosterde kip en in zoverre klopt dat dus nog wel. Het recept is gebaseerd op het recept van Andrea van de superleuke blog 4purebyAndrea. Voor de foodblogswap van deze maand mocht in van haar blog koken. Ik kende haar blog nog niet, dus nam een kijkje, en vond een aantal hele lekkere dingen! Bij alle recepten geeft Andrea allergie informatie. Nu heb ik zelf gelukkig geen allergieën, maar als je daar wel last van hebt, vind je op haar blog dus alle allergie informatie die je nodig hebt bij elk gerecht. Ik koos het recept voor babi pangang, dat vrij is van ei, noten, gluten, pinda’s, lactose en koemelk. Ik maakte wel wat aanpassingen. Ik kon het niet laten om er toch nog iets meer Indonesische smaken aan toe te voegen, en daarom gebruikte ik laos, gemalen koriander en trassi. En verder koos ik voor verse gember ipv gembersiroop, omdat dat laatste erg veel suiker bevat. Al met al werd het een heel smakelijk gerecht, dat echt wel leek op de babi/ajam pangang van de Chinees. Zou jij meer gerechten van ‘de Chinees’ op mijn blog willen zien?

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui zo fijn mogelijk. Hak de knoflook en (geschilde) gember fijn.

Maak een marinade van de ui, knoflook, gember, sambal en sojasaus. Wrijf hier het vlees mee in. Laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast, een paar uur of hele nacht is nog beter.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg de kippendijen op een ovenrooster. Gebruik geen ovenschaal, want dan blijft de kip aan de onderkant te nat. Leg eventueel een bakpapiertje onder het rooster tegen het lekken. Bak de kip 15 minuten in de oven. Zet dan de grillstand aan en bak de kip nog 15 minuten. Heeft je oven geen grillstand? Bak de kip dan gewoon in totaal 30 minuten op 180°C.

Ondertussen gaan we de saus maken. Snipper hiervoor de sjalotten zo fijn mogelijk.

Verhit een beetje olie in een (steel)pannetje en fruit hierin de sjalotten aan tot ze zacht worden. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten behalve de maizena toe. Laat op laag vuur 5 minuten pruttelen. Proef of je de balans in de saus zo goed vindt, voeg eventueel nog wat suiker toe om de saus zoeter te maken of azijn of tomatenketchup om de saus zuurder te maken. Maak tenslotte een papje van de maizena met een beetje koud water. Roer dit door de saus, zodat deze gaat indikken en mooi gaat glanzen.

Serveer de saus over de kip. Eet deze ‘ajam pangang’ bij nasi, bami of witte rijst.

4 reacties op “Ajam pangang van de Chinees

 1. Rudolf Bronsveld

  Hallo allemaal,
  Dit gerecht heb ik uitgeprobeerd. Het was lekker. Ik alleen wat moeite met de hoeveelheid tomatenpuree. Er staat ‘een blikje tomatenpuree’, maar er zijn twee formaten: 65 gr. en 140 gr. Ik ben maar uitgegaan van het kleine formaat, en dat pakte goed uit. Voor mijn collega-amateur koks misschien handig als het gewicht bij de tomatenpuree wordt vermeld, Rudolf

  1. Hallo Rudolf, bedankt voor je reactie en leuk dat je het recept hebt uitgeprobeerd! Nu je het zo zegt kan ik me voorstellen dat er een beetje onduidelijkheid bestaat, ik heb zelf altijd alleen de kleine blikjes in huis, maar er bestaan inderdaad ook grotere. Ik pas het aan bij dit recept, misschien dat je het bij andere recepten ook nog tegenkomt, maar als ik alle recepten 1 voor 1 moet nalopen, ben ik wel eventjes bezig 😉 Groetjes Elianne

 2. P Neele

  Het spijt me om te zeggen dat dit in het geheel zelfs nog geen benadering is van het maken van Babi oF ajam pangang.
  De enige originele manier is het vlees marineren vacumeren en in water wellenbij +/- 75 graden de tijd is afhankelijk van de grote of dikte van het vlees en daarna krokant grillen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip