Ingrediënt: verse peterselie (9)

Vandaag is me toch een hectische dag! Er komt weinig uit mijn handen. Dat komt allereerst doordat het de dag van de verkiezingen is. Ik weet dat een groot deel van Nederland niet eens de moeite neemt om naar de stembus te gaan, maar ik vind het echt een feestje! Ik heb deze 'dag van de democratie' vanochtend dan ook gevierd met een heerlijk taartje van de bakker. Rond de verkiezingen kan ik niet genoeg kranten lezen of debatten kijken en vandaag check ik continu nos.nl en de locale omroepen in mijn woonplaats Elburg. Deze verkiezingen...

Deze week is het de nationale week zonder vlees, zoals ik ook al eerder in mijn vegetarische weekmenu schreef. Ik heb het idee dat het aardig wat losmaakt in Nederland. Ik las in ieder geval vandaag in Trouw een interessant artikel over 'vlees eten is immoreel', de NOS besteedde er aandacht aan en ik zie het ook overal op social media voorbijkomen. Maar ook de 'tegenstanders' laten zich niet onberoerd, zo vond vlees.nl het allemaal wat overdreven aangezet (goh, wat zou hun belang daarbij zijn..)? Persoonlijk vind ik het goed...

Het stoofpotje dat ik vandaag met jullie deel heeft een hoop pluspunten. Allereerst is het een gezond recept, waarmee je gelijk een flinke portie peulvruchten binnenkrijgt. We eten in Nederland veel te weinig bonen en dat terwijl ze heel goed voor je zijn. De laatste weken probeer ik meerdere keren per week bonen of kikkererwten op het menu te zetten en ik ontdek eigenlijk nu pas hoe veelzijdig en lekker dat is! Ten tweede is dit recept vegetarisch (vegan), dus daarmee doe je gelijk iets goeds voor de aarde. Kan nooit kwaad in...

Met dit gerecht kan ik weer een nieuw land toevoegen aan de landenindex op mijn blog: Polen. Het is soms niet helemaal eerlijk verdeeld, zo staan er op dit moment al 30 recepten uit India op de blog en is bijna heel Oost-Europa afwezig. Tsja, ik heb ook mijn persoonlijke voorkeuren. In de Oost-Europese keukens wordt er veel gekookt met vlees, koolsoorten, aardappel en room. Niet zo heel favoriete ingrediënten hier in huis, maar om alle Oost-Europese keukens dan maar over te slaan zou echt zonde zijn. Er zijn namelijk genoeg...

Ik ben dol op de Marokkaanse keuken. De combinatie van zoet en hartig die je er veel ziet, vind ik echt subliem. Daarnaast kent de Marokkaanse keuken veel stoofgerechten, de tajines, en laat ik nu dol zijn op stoofpotjes. Het Marokkaanse gerecht dat ik vandaag met jullie deel voldoet aan geen van deze twee kenmerken, maar is toch een van mijn favoriete Marokkaanse gerechten: ik heb het over visbastilla's.Al eerder deelde ik het recept voor een zoet-hartige bastilla met kip. Een super feestelijk, maar ook best wel bewerkelijk...

Ik ga nog even verder met het delen van lekkere Scandinavische recepten in deze themamaand over de 'Nordic cuisine'. Bij een Scandinavische themamaand horen natuurlijk recepten met vis thuis. Met het bereiden van vis weten ze in Scandinavië  wel raad: warmgerookt, koudgerookt, gepekeld of gewoon 'naturel'. In dit recept voor Deense fiske frikadeller blijft de vis gewoon naturel, maar je voegt er wel allerlei heerlijke smaakmakers aan toe. Daar bak je vervolgens viskoekjes van. Het is een mild en toegankelijk gerecht, dat ook...

Tip