Kip tandoori

Indiaas - KNORR wereldgerechten - bereidingstijd: 10 min. + 15 min. marineren (of een hele nacht) + 20 min. oventijd

Vandaag heb ik het vierde recept in de serie KNORR wereldgerechten voor jullie, na de kofta, bobotie en gyros. Er zat iets langer tijd tussen dan normaal, maar dat maak ik goed met een super lekker recept voor kip tandoori. Op Facebook stelde ik de vraag van welk wereldgerecht jullie nog graag een recept zouden willen en de kip tandoori werd door jullie massaal genoemd. Zo gezegd, zo gedaan en ik ben aan de slag gegaan! Kip tandoori is afkomstig uit India en wordt daar bereid in de ’tandoor’, een grote oven. Gelukkig kan het ook in een gewone oven. Kip tandoori is een supermakkelijk gerecht om te maken, het enige is dat je er een aantal verschillende kruiden voor nodig hebt, namelijk paprikapoeder, koriander, komijn, chilipoeder en kurkuma. Deze kruiden worden in de Indiase keuken erg veel gebruikt. Ook in andere keukens/recepten trouwens, dus als je ze niet in huis hebt, zijn ze het aanschaffen zeker waard. Je mengt de specerijen met de yoghurt en laat de kip hierin marineren. Als je weinig tijd hebt, doe je dat een kwartiertje, maar het allerbeste is om de kip de avond van tevoren vast in de marinade te leggen en een nachtje in de koelkast te laten marineren. De smaken trekken dan diep in de kip en deze wordt heerlijk zacht. Op het moment dat je de kip wilt eten, hoef je deze alleen nog maar eventjes in de oven te doen en dan gaat de rest vanzelf. Easy does it! Serveer de kip tandoori met rijst en maak er een groente bijgerecht bij, zoals de sperzieboontjes op Indiase wijze die ook hieronder staan, of een lekkere salade.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Hak de knoflook fijn. Snijd ook de gember zo fijn mogelijk (als je verse gember gebruikt).

Snijd de kippendijen eventueel in stukjes. Je kunt ze ook heel laten (zoals ik deed, zie foto).

Maak een marinade van alle specerijen, knoflook, gember, yoghurt, citroensap en zout. Meng goed door elkaar.

Leg de kip in de marinade en roer goed om zodat de kip helemaal bedekt is. Laat minimaal 15 minuten in de koelkast marineren, maar nog beter is om de kip een hele nacht te laten marineren.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de kippendijen op en giet ook alle achtergebleven marinade op de kip. Bak de kippendijen in ca. 20-25 minuten helemaal gaar. Keer de kip halverwege een keer om. Controleer de gaarheid eventueel door de kip iets in te snijden, als de kip niet meer roze is, is hij goed.

Serveer de kip tandoori met rijst en een groente bijgerecht, zoals sperzieboontjes op Indiase wijze (hieronder).

Sperzieboontjes op indiase wijze

Deze sperzieboontjes zijn heerlijk bij de kip tandoori. In 20 minuten staan ze op tafel.

Sperziebonen met kokos

Ingrediënten (2-3 personen)

  • 450 gram sperziebonen (iets meer bij 3 personen)
  • 0,5 tl mosterdzaad (evt. weglaten)
  • 1 tl kerriepoeder (of 0,5 tl koriander en 0,5 tl komijn)
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gram geraspte kokos

Wat ga je doen

Haal de puntjes van de sperziebonen. Hak de knoflook fijn.

Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de knoflook en het mosterdzaad ongeveer 30 seconden. Voeg dan de sperziebonen en het kerriepoeder toe en roerbak 2 minuten. Voeg 100 ml water toe en zet een deksel op de pan. Laat op redelijk laag vuur ongeveer 15 minuten stoven. Proef, ik houd zelf van knapperige boontjes, maar je kunt ze eventueel ook iets langer laten koken. Haal het deksel van de pan en kook op hoog vuur het water in. Voeg tot slot de geraspte kokos toe en bak 2 minuten mee.

 

7 reacties op “Kip tandoori

  1. Tanya van Eck

    Kan je de kip ook in de pan bakken in plaats van gebruik te maken van een oven?

    1. Christa

      Ben ik ook wel benieuwd naar!

      1. Ik heb het niet voor je uitgeprobeerd, maar het zou wel kunnen ja. Al denk ik dat je in de oven wel echt het beste resultaat krijgt. Bak je de kip in de pan, dan zou ik royaal olie gebruiken, de kip daar zonder al teveel van de marinade in bakken en vervolgens vlak voor het einde de resterende marinade toevoegen, zodat je nog een ‘sausje’ krijgt. Groetjes Elianne

  2. Inge

    Kan je ook kipfilet gebruiken?
    En de overgebleven marinade wordt dan een soort saus?

    1. Hoi Inge, je kan het inderdaad ook met kipfilet maken, wel heeft dat de neiging iets droger te worden dan kipdijfilet. De overgebleven marinade vormt een soort saus. Wel iets minder dan in het KNORR gerecht, maar je kunt eventueel iets meer yoghurt gebruiken als je graag veel saus wilt.

  3. Angela

    Vandaag jouw kip tandoori gemaakt en het was een groot succes.Mijn vriend vond het zelfs de beste tandoori ooit.Dankjewel voor het recept en je leuke site ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip