Groentesoep van mijn opa en oma

Hollands - soep - bereidingstijd: 15 min. + 2 uur bouillon trekken

Dit is alweer het laatste recept van deze themamaand ‘familierecepten’. Wat zijn er veel lekkere dingen langsgekomen! Ik maakte onder andere appeltaart en zandkoekjes van mijn oma, gehaktballen met jus en griesmeelpudding van opa en zuurkoolschotel en apple crumble van mijn ouders. Vandaag sluit ik af met een recept van mijn andere opa en oma. Opa & oma Korevaar heb ik helaas maar heel kort gekend. Oma overleed rond mijn 1e verjaardag en opa een paar jaar later. Van opa heb ik nog een paar herinneringen, en eentje daarvan is de ‘groentesoep‘. Ik vond die als driejarige niet echt lekker (iel, groente…), maar daar denk ik inmiddels heel anders over.

Opa & oma Korevaar hadden een groentewinkel in Sliedrecht. Daar maakten ze elke vrijdag zelf hun soepgroenten. Wortelen, bloemkool en selderij werden in een grote cutter vermalen en daarna in kleine zakjes van 1 ons verpakt. Ze aten zelf ook iedere zondag groentesoep. Deze werd op zaterdagmiddag dan alvast gemaakt. Omdat ik nog maar zo klein was toen opa & oma overleden, heb ik mijn tante gevraagd om het recept. Zulke mooie familieherinneringen moet je koesteren en ik wil mijn eigen ‘culinaire erfgoed’ graag bewaren!

Het recept wat ik hieronder met je deel, is dus een eerbetoon aan mijn grootouders. Ik heb er een klein beetje mijn eigen twist aan gegeven. In die tijd moest alles vooral gemakkelijk en snel (dus eigenlijk is er niets veranderd) en daarom werden er kant-en-klare bouillonblokjes en kruidenbuiltjes gebruikt. Bouillonblokjes gebruik ik vaker, het is nou eenmaal heel makkelijk, maar kruidenbuiltjes waren iets nieuws voor me. Het blijkt dat Honig ze op de markt brengt en feitelijk zitten er zo ongeveer de kruiden in die ik graag aan een soep toevoeg: foelie, laurier, zwarte peper, peterselie en selderij. Dit had ik allemaal nog in huis en daarom maakte ik mijn eigen kruidenbuiltje. Je kan dit bijvoorbeeld in een thee-ei doen. Het kan ook los in de pan, maar dan moet je alles er weer uitvissen voordat je de gehaktballetjes en groente toevoegt. En tot slot, zoals dat vroeger gebeurde, ging overal een scheutje maggi over. Ik vond de soep wel zout genoeg, maar proef vooral en doe wat je zelf lekker vindt!

Mijn tante stuurde ook nog een prachtige foto van mijn opa en opa in hun groentewinkel mee. Opa & oma, bedankt voor jullie heerlijke recept voor groentesoep. Ik hoop dat er veel mensen van gaan genieten!
korevaar

 

Ingrediënten voor 6 kommen soep

groentesoep-2

 • 200 gram mager soepvlees
 • 200 gram rundergehakt (of kant-en-klare soepballetjes)
 • 200 gram fijne soepgroenten
 • 2 runderbouillonblokjes
 • 2 kruidenbuiltjes (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • Voor zelfgemaakt: 1 stukje foelie, 2 laurierblaadjes, paar takjes tijm, selderij of peterselie, paar zwarte peperkorrels
 • 2 handjes fijn gemaakte vermicelli (ongeveer 50 gram)
 • evt. 1 mergpijp
 • evt. beetje maggi

Wat ga je doen

Neem een grote pan (3-4 liter) en vul deze met 1 liter koud water.

Voeg het soepvlees toe en eventueel het mergpijpje en verwarm het langzaam tot het kookpunt. Als de bouillon net kookt zet je het gas laag. Voeg de kruidenbuiltjes en bouillonblokjes toe en laat 2 uur trekken op laag vuur.

Maak ondertussen kleine balletjes van het gehakt en voeg na 2 uur het gehakt toe en de soepgroenten. Als de gehaktballetjes gaan drijven zijn ze gaar. Voeg de vermicelli toe en verwijder de kruidenbuiltjes.

Breng eventueel nog op smaak met een beetje maggi (was bij mij niet nodig).

groentesoep

2 reacties op “Groentesoep van mijn opa en oma

 1. Karin

  Hoi .
  Bedankt voor je groentesoep recept
  Ik heb 34 jaar in Sliedrecht gewoond en ik ken jou opa nog goed als groenteboer zijnde .
  Hartstikke leuk dat ik dit hier tegen kom en dan óók nog een leuke foto van jou Opa en voor mij de oh zo bekende groenteboer.
  Nogmaals bedankt.
  Vriendelijke groet van een oud Sliedrechter.

  1. Hallo Karin, bedankt voor je leuke berichtje. Wat leuk dat je mijn opa en zijn winkel nog gekend hebt! Ik hoop dat de soep in de smaak zal vallen, het is dus echt een familierecept. Als klein kind vond ik het helemaal niet lekker, maar nu vind ik hem heerlijk 😉 Groet, Elianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip