Land: Hollands (8)

Een paar weken geleden dook ik met mijn opa de keuken in om voor mijn familie themamaand aan de slag te gaan met onze familieklassiekers. We maakten toen heerlijke gehaktballen met jus en zoetzure bietjes, dat recept vind je hier. Als we bij opa eten, krijgen we echter ook altijd een lekker toetje. Meestal is dat een heerlijke oudhollandse pudding, zoals griesmeelpudding of bitterkoekjespudding. Vandaag krijgen jullie het recept voor opa's griesmeelpudding met bessensap van me. Als kind was ik al verzot op deze griesmeelpudding...

Voor de foodblogswap van deze maand leek het me leuk om een Sinterklaasrecept te maken. Hoewel wij geen kinderen hebben, vind ik het toch altijd heel leuk om Sinterklaasbaksels te maken. De blog waar ik deze maand van mocht koken, is Culinair Westfriesland. Deze blog richt zich helemaal op het koken met streekproducten uit, hoe kan het anders, Westfriesland. Een deel van Nederland waar ik eigenlijk bijna nooit kom. Ik heb dan ook lang gedacht dat Westfriesland gewoon het westen van Friesland was. Dat bleek dus toch een beetje...

Samen met mijn oma ben ik de keuken ingedoken om haar zandkoekjes en appeltaart te maken. Al eerder deelde ik het recept voor de zandkoekjes en vandaag krijgen jullie het recept voor haar appeltaart van me. Wat mij betreft is er bijna niets lekkerders dan de geur van versgebakken appeltaart in huis. Ze zeggen niet voor niets dat je een appeltaart moet bakken als je kijkers krijgt voor je huis dat te koop staat. Het schijnt dat je huis dan sneller wordt verkocht. Of dat een fabel is of niet, een aantrekkelijk idee is het in elk...

De gehaktballen met jus van mijn opa zijn beroemd in onze familie en daarbuiten. Al jaren maakt hij de lekkerste gehaktballen en vooral zijn jus is onovertroffen. Die staat in onze familie dan ook bekend als 'opa-jus'. Als we met de familie bij mijn opa en oma eten, is standaard de vraag: krijgen we ook van die lekkere 'opa-jus'? Het antwoord is eigenlijk altijd ja, want mijn opa kookt het liefst op z'n Hollands met aardappels, groente en vlees. Het recept voor zijn jus is jaren geheim gebleven, hij wilde het niet aan ons prijsgeven....

Het is weer zo ver, Sinterklaas komt met zijn Pieten naar ons land! Hoewel ik 25 ben, kan ik mij daar stiekem nog best wel op verheugen. Ik vind hele sfeertje zo gezellig en ik ben dol op pepernoten.. :) De afgelopen tijd is er natuurlijk ook een hoop gedoe geweest rond de verschijning van zwarte piet. Maar daar ga ik het vandaag niet over hebben. Ik houd mij bij de pepernoten en gevulde speculaas. En bij de brownies met pepernoten en sinaasappelroom die ik ter ere van de Sint bakte. Die dan wel weer donkerbruin zijn, maar ja,...

Tijdens mijn zoektocht naar onze familierecepten ben ik natuurlijk ook bij mijn ouders geweest. We hebben samen gebrainstormd over het eten dat echt bij ons gezin hoort. Dat bleek nog best lastig, want we zijn door de jaren heen behoorlijk anders gaan eten. Toen ik klein was, in de jaren '90, aten we voornamelijk aardappels, vlees en groenten. Vanaf 2000 ongeveer kwamen daar langzaamaan ook andere gerechten bij, zoals burrito's, nasi of de wereldgerechten van KNORR. Allemaal uit een pakje, want anders was het ook zo lastig. De...

Tip