Review: 50 curry’s uit Thailand van Vatcharin Bhumichitr

Vorig jaar kreeg ik het kookboekje ’50 curries uit India’ cadeau. Ik schreef al eerder op de blog dat ik een groot fan ben van dit boekje. Het is voor mij een inspiratiebron en ook een  manier om meer kennis op te doen over de Indiase keuken. Daarom was ik ook erg blij toen ik hoorde dat er in dezelfde serie een boekje over Thaise curry’s verscheen, ’50 curry’s uit Thailand’. Vandaag vertel ik jullie wat ik van dit kookboek vind.

de basis

50 curry’s uit Thailand is geschreven door Vatcharin Bhumichitr, een Thaise kok die sinds 1976 in Engeland woont en werkt als chef en kookboekenauteur. In het boek vind je 50 gerechten voor Thaise curry’s. Maar dat niet alleen, het boek begint met een uitgebreide uitleg over de Thaise keuken in het algemeen en meer specifiek over Thaise curry’s. Zo vind je hier informatie over de basisingrediënten in een Thaise curry en de manier waarop je een curry moet bereiden.

Vervolgens vind je 8 basisrecepten voor Thaise currypasta’s, namelijk groene, rode, massaman, penang, jungle, kua, huiselijke en oranje currypasta. Om deze currypasta’s precies volgens recept te bereiden, zul je wel even langs de toko moeten. Er worden namelijk niet alledaagse ingrediënten zoals galanga, korianderwortel en papedaschil gebruikt.

50 curryrecepten

Na deze informatieve en nuttige kennismaking met de Thaise keuken, gaat het boek verder met de 50 curryrecepten. Het eerste hoofdstuk bevat snacks en eenpansmaaltijden. Dit zijn niet de recepten met de ‘currysauzen’ zoals we die hier veel eten, maar ‘droge’ recepten waarin wel gebruik wordt gemaakt van een currypasta als smaakmaker. Denk bijvoorbeeld aan kipsaté, gehaktballetjes en gebakken noedels. Het tweede hoofdstuk geeft curryrecepten met gevogelte, vooral kip, maar ook 2 recepten met eend en eentje met fazant. In elk recept wordt één van de 8 basiscurry’s gebruikt, verder zijn er zowel natte (met saus) als droge (zonder saus) curryrecepten. Het derde hoofdstuk geeft curry’s met vlees als belangrijkste ingrediënt, varkensvlees, rundvlees of lamsvlees. Je vindt hier bijvoorbeeld een recept voor varkensvlees en pompoen in rode curry, curry van gegrild rundvlees met vijgen en een massaman lamsvleescurry.

In hoofdstuk 4 komen vervolgens de viscurry’s aan bod, met zowel vis als schaal- en schelpdieren. Mijn persoonlijke favoriet is de schelvis met groene currysaus, dit recept vind je hier. Het vijfde hoofdstuk geeft vegetarische curry’s op basis van groenten en fruit. Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de ananascurry, dus dit recept ga ik zeker eens uitproberen. Andere curryrecepten in dit hoofdstuk worden onder andere gemaakt op basis van zoete aardappel, papaja, eieren, aubergine en kikkererwten.

Het boek voorziet naast de curry’s ook nog in een paar basisrecepten voor bijgerechten. Er zijn enkele recepten opgenomen voor tafelzuur en salades en voor rijst en noedels. Daarmee is het boek wat mij betreft compleet, want het juiste bijgerecht kan een curry perfect complementeren. Vooral als er weinig/geen groenten in een curry worden gebruikt, is het fijn als je een bijpassende salade op tafel kunt toveren.

50 curries uit Thailand 3

 

50 curries uit Thailand 2

foto’s

Van elk gerecht is een foto gemaakt. Daarnaast zijn tussendoor verschillende sfeerplaatjes opgenomen. Persoonlijk houd ik meer van wat lichtere foto’s, maar dat is een kwestie van smaak. De fotograaf is er wel in geslaagd elk gerecht smakelijk op de foto te zetten, en ik weet uit eigen ervaring dat dat een behoorlijke uitdaging is. Curry’s zijn namelijk niet bepaald fotogeniek 😉

Voor de meeste recepten heb je naast de basis currypasta niet meer dan 8-10 ingrediënten nodig, wat voor de Aziatische keuken heel schappelijk is. Niet alle ingrediënten zijn bij de supermarkt verkrijgbaar. Zelf vervang ik ingrediënten waar ik niet aan kan komen, door een vergelijkbaar alternatief. Papedaschil vervang ik bijvoorbeeld door limoenrasp en zoet basilicum door gewoon basilicum. Wat ik al eens eerder heb geschreven, google is daarbij je beste vriend!

must have voor curryliefhebbers

Voor de schappelijke prijs van €12,95 vind ik dit een erg mooi en bruikbaar kookboek. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik vanwege de ingrediënten vaak naar een kant-en-klare currypasta grijp, ook dan heb je nog steeds heel veel aan de lekkere en gevarieerde curryrecepten. De curry’s hebben over het algemeen geen lange bereidingstijd en zijn ook niet ingewikkeld qua kooktechnieken. Dat maakt het een toegankelijk boek voor iedere kok. Tegelijkertijd maak je met dit boek wel echt authentieke Thaise gerechten. Met dit boekje ging er in elk geval voor mij een nieuwe wereld open, want mijn curry’s waren toch vaak gevuld met kip, aubergine en courgette. Dit boek laat zien dat er echt nog veel meer mogelijk is, en alleen daarin ligt voor mij al de winst. Dit boek is kortom een aanrader, misschien zelfs een must have, voor elke liefhebber van de Thaise keuken.

Oordeel (max. *****)

foto’s: ***

duidelijkheid recepten: ****

verhouding vlees/vis/groenten: ****

verkrijgbaarheid ingrediënten: ***

50 curry’s uit Thailand is te koop in de (online) boekenwinkel voor €12,95

Eén reactie op “Review: 50 curry’s uit Thailand van Vatcharin Bhumichitr

  1. Pingback: Thaise viscurry - De Wereld op je Bord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip