Zijn jullie al net zo’n grote fan van de Griekse keuken aan het worden als ik? Inmiddels staan er 12 heerlijke Griekse recepten op de blog en daar komen er nog een paar bij. Mijn persoonlijke favoriet is de moussaka, maar ik ben ook dol op souvlaki en boureki. Een van de boeken die mij heeft geïnspireerd bij het bedenken van de recepten voor deze themamaand, is het kookboek ‘De Griekse eilanden’ van Rebecca Seal. Vandaag deel ik met je wat ik van dit kookboek vind.
De Griekse eilanden is verschenen in 2015 (in de Nederlandse vertaling). Het boek is geschreven door Rebecca Seal. Zij reisde langs de Griekse eilanden om op zoek te gaan naar de regionale specialiteiten van Griekenland. Ze reisde van Kreta tot Milos en van Santorini tot Rhodos. Op al deze eilanden proefde ze de lekkerste gerechten, die ze vervolgens heeft gebundeld in dit kookboek. Een deel van de gerechten wordt op alle eilanden gegeten, maar er zijn ook veel gerechten die kenmerkend zijn voor één bepaald eiland. Bij sommige recepten vertelt Rebecca waar ze het gerecht gegeten heeft. Zo ontdek je langzaam de culinaire tradities van elk eiland. Uit het boek blijkt duidelijk de voorliefde die de Grieken hebben voor goed eten. Die liefde deel ik met ze!
Indeling van het boek
Het boek is opgedeeld in 6 verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met een korte inleiding. Het eerste hoofdstuk heet ‘broden en baksels’. Hier vind je verschillende recepten voor pasteitjes, een echte Griekse specialiteit. Ik heb voor deze themamaand geen pasteitjes gemaakt en nu ik nog eens door het boek blader heb ik daar eigenlijk spijt van. Deze gerechten zien er heerlijk uit! Ik zou wel zin hebben in een kaaspasteitje of een kaasbroodje met honing. Deze komen dus nog op mijn kooklijstje.
In hoofdstuk 2 vind je recepten voor mezedes (kleine hapjes) & salades. Dit is het grootste hoofdstuk met 25 recepten. Je combineert een aantal mezzegerechten met een glas wijn, om hier vervolgens met familie of vrienden heerlijk van te genieten in het zonnetje. Je vindt hier recepten voor bekende gerechten zoals tzatziki, maar ook minder bekende hapjes zoals een olijvendip, tuinbonendip, gevulde wijnbladeren en courgettebeignets. Herkenbare Griekse ingrediënten, maar dan op een verrassende manier gecombineerd. In dit hoofdstuk vind je ook de heerlijkste salades, zoals auberginesalade, venkelsalade, kruidensalade of bietensalade. Precies wat je wilt op een zomerse dag.
Hierna volgt het derde hoofdstuk met daarin de recepten met vis & zeevruchten. Natuurlijk is er op een eiland altijd voldoende vis en zo heeft elk eiland ook zijn eigen speciale visgerechten. Er wordt veel gekookt met octopus en inktvis, maar je vind hier ook recepten met sardientjes en witvis. De zeebaars met courgettesaus is wat mij betreft een echte aanrader.
In hoofdstuk 4 vind je de vleesgerechten. Vooral in de bergachtige en afgelegen binnenlanden van de eilanden speelt vlees een belangrijke rol. Er wordt wild gegeten, zoals konijn of hert, en verder veel lamsvlees, kip of varkensvlees. In dit hoofdstuk vind je natuurlijk een recept voor moussaka, maar ook gerechten met spannende namen zoals vulkanisch lamsvlees of dronken kip.
Hierna komen in hoofdstuk 5 de vegetarische gerechten aan bod. Ik vind het zelf belangrijk om regelmatig vegetarisch te eten, dus ik ben erg blij met dit hoofdstuk. Het zijn simpele maar heerlijke recepten, op smaak gebracht met knoflook, olijfolie of kaas. Veel voorkomende groenten zijn courgette, aubergine en tomaat, maar daarnaast wordt er ook gekookt met allerlei bladgroenten zoals spinazie of rucola. Je kunt sommige van deze gerechten ook heel goed als bijgerecht bij een vlees- of visgerecht serveren.
Het laatste hoofdstuk zit vol met zoetigheid, hoe kan het ook anders! Je vindt hier desserts, taarten, koekjes en drankjes. Er worden lekkere zoetigheden gemaakt met vers fruit. Ik ben zelf razend benieuwd naar de watermeloentaart, dus zodra de watermeloenen in het seizoen zijn, ga ik hier mee aan de slag! Andere lekkere recepten die je hier vindt zijn bijvoorbeeld de panna cotta van Griekse yoghurt, olijfoliekoekjes en baklavarolletjes. Het water loopt me in de mond bij het zien van al deze heerlijkheden. Zoals altijd deel ik 1 recept uit een kookboek dat ik review en deze keer heb ik gekozen voor een zoet gerecht, namelijk een verrukkelijke chocolademousse met olijfolie. Het recept hiervoor vind je hier.
Een juweeltje van een kookboek
Goed, nu weet je een beetje hoe het boek is opgebouwd. Maar wat vind ik er nu van? Allereerst iets over de foto’s. Ik ben erg blij dat elk recept voorzien is van een foto. De fotografie is prachtig en bij het zien van de foto’s wil ik zo snel mogelijk de keuken induiken! Naast foto’s van de gerechten, zijn door het hele boek heen ook sfeerplaatjes van de eilanden opgenomen. Zo waan je je echt even in Griekenland. De recepturen zijn wat mij betreft duidelijk en elk recept wordt voorafgegaan door een kleine inleiding, waarin Rebecca iets vertelt over het gerecht of een ervaring die ze had toen ze dit gerecht tijdens haar reis ontdekte. Wat mij betreft heeft ze hiermee een compleet kookboek afgeleverd.
Een groot voordeel van de Griekse keuken is dat er over het algemeen gekookt wordt met ingrediënten die hier goed verkrijgbaar zijn. Voor sommige vlees- of visproducten moet je wel even naar een goede slager of visboer, maar je kunt daarbij natuurlijk altijd je gezonde verstand gebruiken. Konijn of fazant kun je bijvoorbeeld prima vervangen door kip.
Nog even samenvattend. Met ‘De Griekse eilanden’ heeft Rebecca Seal een juweeltje van een kookboek gemaakt. Duidelijke recepten, mooie foto’s en een authentiek gevoel. Als je dol bent op de Griekse keuken een absolute aanrader.
Oordeel (max. *****)
foto’s: ****
duidelijkheid recepten: ****
verhouding vlees/vis/groenten: ****
vindbaarheid ingrediënten: ****
De Griekse eilanden is te koop in de (online) boekenwinkel voor €24,99