Review: recepten uit de Cariben van Shivi Ramoutar

Het is alweer een aardige tijd geleden dat ik een kookboek review plaatste. In de tussentijd heb ik echter wel weer een aantal prachtige kookboeken verzameld, dus ik wil proberen de komende tijd weer af en toe een kookboek review te plaatsen. Ben je op mijn blog beland omdat je op zoek bent naar een kookboek review, dan hoop ik dat ik je een beetje verder kan helpen! Vandaag review ik een prachtig kookboek vol Caribische recepten, met de bijpassende titel ‘Recepten uit de Cariben’. Het boek is geschreven door Shivi Ramoutar.

Tropisch beachfood

Shivi Ramoutar is van Caribische oorsprong en is opgegroeid in het Caribisch gebied, in Trinidad. Inmiddels woont ze in Groot-Brittanië. In ‘recepten uit de Cariben’ heeft ze de lekkerste recepten uit haar jeugd en uit het hele Caribisch gebied verzameld. Voor wie zich afvraagt wat het Caribisch gebied nu precies inhoudt: grofweg zijn dat de eilanden in de Caribische zee en de omliggende kustgebieden. Denk aan Jamaica, de Dominicaanse republiek, de Bahama’s, Curacao, Guyana, Trinidad en Puerto Rico. Natuurlijk vind je in zo’n groot gebied veel variatie in de gerechten, maar wat het hele Caribische gebied kenmerkt, is de liefde voor lekker eten en de ‘zonnige uitstraling’ van veel gerechten (beachfood!).

In de inleiding legt Shivi uitgebreid uit hoe de enorm gevarieerde Caribische eetcultuur is ontstaan en gaat ze ook in op de smeltkroes van culturen door oa het slavernijverleden. Na wat uitleg over de Caribische eetcultuur, volgen de daadwerkelijke recepten. Ik heb het aantal recepten niet geteld, maar neem van mij aan dat het boek bomvol gevuld zit met lekkere recepten. Het boek telt ruim 250 pagina’s dus daarmee kun je wel even vooruit!

 

Indeling van het boek

Recepten uit de Cariben is ingedeeld in 9 verschillende hoofdstukken. In hoofdstuk 1 vind je ‘hapjes om te delen’. In dit hoofdstuk vind je kleine, smaakvolle gerechtjes. Denk bijvoorbeeld aan garnalen van de bbq, auberginekroketjes en popcorn met limoen en koriander. Lekker bij een cocktail of een glaasje wijn. Het volgende hoofdstuk beslaat de soepen & salades. Ideale lunch- of voorgerechtjes op warme dagen. Ik probeerde de wortel-linzensalade en deze was echt verrukkelijk. En wat dacht je van een waanzinnige salade van watermeloen en pulled pork! Het zijn overwegend simpele gerechten, die je in weinig tijd kunt bereiden. Hoofdstuk 3 bestaat uit eenpansgerechten. Het zijn vooral vleesgerechten, maar er wordt vaak wel een vegetarische variant vermeld. Een pluspunt wat mij betreft! Je vindt hier bijvoorbeeld eend in curry, macaroni met kaas, kidneybonen en spinazie en een pepperpot met lam. Het zijn geen moeilijke gerechten, maar de ingrediëntenlijst van de meeste recepten is wel behoorlijk lang. Als je een hekel hebt aan lange ingrediëntenlijsten haak je hier waarschijnlijk af.

Na de eenpansgerechten gaan we in hoofdstuk 4 verder met de twee- en driepansgerechten. Een iets andere indeling dan in de meeste kookboeken, waar recepten geordend worden op vlees/vis/vegetarisch. Wat mij betreft had Shivi dat ook wel mogen aanhouden, want het aantal pannen vind ik zelf niet bepaald relevant. Misschien is dit handig voor mensen zonder vaatwasser 😉 Anyway, de twee- en driepansgerechten dus. Ik maakte de ‘pasteles’, een waanzinnig lekker stoofpotje met polenta. Andere gerechten in dit hoofdstuk zijn zeebaars uit een braadzak met zwarte bonensalsa, Jamaicaanse runderpasteitjes en een broodje ‘buljol’ met bakkeljauw. In hoofdstuk 5 komen vervolgens de bijgerechten aan de orde. Dit zijn overwegend vegetarische gerechten met groente, rijst of brood. De kokosrijst met bonen, koolsla met ananas en pinda’s en de gefrituurde broodjes lijken mij erg lekker!

zoete verleidingen

In hoofdstuk 6 komen vervolgens de zoetigheden aan bod. Bij de meeste kookboeken neemt het zoete gedeelte maar een heel klein deel in beslag. In dit kookboek komt de zoetigheid veel uitgebreider aan bod, ik denk dat dit toch zeker wel 25% van de recepten beslaat. De recepten in het hoofdstuk ‘zoetigheden’ zien er waanzinnig lekker uit en ik wil het liefst zo snel mogelijk alles proberen! De meeste gerechten zijn echte caloriebommen (zoals dat gaat met zoete recepten met suiker, boter en slagroom), zoals bijvoorbeeld de kokossouflés met hete rumbotersaus, het softijs met gezouten tamarindekaramel en de pindakaascheesecake met druivenjam.

Hoofdstuk 7 gaat verder met de ‘zalige zaken’. Wat het onderscheid is met de zoetigheden uit hoofdstuk 6 is mij ontgaan. Wat mij betreft had hier net zo goed één groot hoofdstuk van gemaakt kunnen worden. Je vindt hier recepten voor onder andere zoete aardappelcake, zoet kokosbrood en kardemom-chilitruffels. In dit hoofdstuk vind je ook een waanzinnig lekkere bananencake, waarvan ik het recept binnenkort met jullie deel!

Inmiddels zijn we alweer aanbeland bij hoofdstuk 8. Dit is een relatief klein hoofdstuk met drankjes. Natuurlijk zijn dat een paar tropische alcoholische drankjes, zoals een rumpunch en een pina colada. Het laatste hoofdstuk tenslotte geeft recepten voor in de voorraadkast. Sommige van deze recepten worden ook gebruikt in de hoofdgerechten eerder in het boek. Je bent daardoor soms wat meer tijd kwijt aan zo’n hoofdgerecht dan aangegeven, omdat je eerst nog het ‘voorraadkast’ recept moet maken. Dit zijn stuk voor stuk leuke recepten, maar wel bedoeld voor de hobbykok die zin heeft om sauzen, marinades en jams zelf te maken. Ga aan de slag met tropische granola, rumbarbecuesaus of homemade jerk-marinade.

De zon op je bord

Al met al is recepten uit de Cariben een compleet en prachtig kookboek. De foto’s zijn werkelijk prachtig en doen je echt watertanden. De zon op je bord! Helaas vind je niet van elk recept een foto, ik denk dat ongeveer 75% van de recepten op de foto staat, wat alsnog een prima score is natuurlijk. Dit is echt een zonnig kookboek en ik heb dan ook vooral in de zomer zin om hier volop uit te koken. Wat voor mij een minpuntje is, is de hoeveelheid hoofdgerechten. Ik pak een kookboek uiteindelijk toch het vaakst om inspiratie op te doen voor het avondeten en de zoetigheden zijn bij mij meer als ‘bonus’ voor vakanties, feestdagen en verjaardagen. Van mij hadden er dus meer hoofdgerechten in het boek gemogen.

originele recepten voor de hobbykok

Ik raad dit kookboek aan als je op zoek bent naar een lekker kookboek over de Caribische keuken. Dit is een kookboek voor wie echt van koken houdt, de recepten zijn niet al te moeilijk, maar hebben soms veel ingrediënten of een lange ‘pruttel/marineertijd’, waardoor het niet echt een kookboek is dat je na een lange werkdag erbij pakt om even snel wat in elkaar te flansen. Dit kan wel, maar dan kom je meer op de soepen en salades uit.

Wat ik echt een heel groot pluspunt aan dit kookboek vind, is de originaliteit van de recepten. De recepten weten mij keer op keer te verrassen en dit is dan ook zeker geen ‘dertien in een dozijn kookboek’. Recepten uit de Cariben is een kookboek dat ik niet wekelijks gebruik, maar erbij pak als ik zin heb in iets bijzonders of iets lekker zomers. Raad ik dit boek dus aan? Ja, als je een lekkerbek bent die van koken en ontdekken houdt! Nee, als je op zoek bent naar simpele recepten of alleen hoofdgerechten wilt. Voor mij persoonlijk is het echter wel een dikke JA!

Oordeel (max. *****)

foto’s: ****

duidelijkheid recepten: ****

verhouding vlees/vis/groenten: ***

vindbaarheid ingrediënten: ****

Recepten uit de Cariben koop je bij de (online) boekwinkel voor €24,95

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip