Perzische juwelenrijst

Iraans - Bijgerecht - bereidingstijd: 30 minuten

Alleen al vanwege de naam zou je dit gerecht eigenlijk moeten maken. Perzische juwelenrijst, dat klinkt toch prachtig? Het gerecht doet zijn naam eer aan, de cranberry’s, rozijnen, noten en granaatappelpitjes liggen werkelijk als een stel juwelen op de rijst, die zijn prachtige kleur krijgt van saffraan. Rijst wordt vaak als een simpel en basic bijgerecht gezien, maar zo blijkt dat je ook van rijst een kleurrijk en kerstwaardig bijgerecht kunt maken. Move over aardappels, serveer eens rijst bij je kerstdiner!

Deze juwelenrijst is een Perzisch recept en wordt in Iran vaak geserveerd bij feesten en bruiloften. De rijst wordt traditioneel een uur lang in een pan gestoomd, waarbij de bodem van de rijst uiteindelijk een krokante korst (tahdig) vormt. Ik heb er nu voor gekozen om dat niet te doen, omdat ik de rijst wilde serveren op een mooie schaal en ik een korst daarbij niet mooi vind staan. Ook is mijn bereidingswijze minder werk, terwijl je toch die luchtige rijstkorrel krijgt. Het is belangrijk dat je de hoeveelheid water goed afmeet, dan is het water op het einde helemaal door de rijst opgenomen en krijg je een perfecte garing, waarbij de smaken van sinaasappel, kaneel, kardemom en saffraan helemaal door de rijst zijn opgenomen.

De rijst heeft dus al een hele rijke smaak, maar de topping van gedroogd fruit en noten maakt het helemaal af. Ik koos voor cranberry’s, blanke rozijnen, amandelen, pistachenoten en granaatappelpitjes. In traditionele recepten worden ook altijd zuurbessen aan dit gerecht toegevoegd, maar deze zijn erg lastig verkrijgbaar. Door cranberry’s te wellen in citroensap en granaatappelpitjes te gebruiken, krijg je toch ook die mooie zoet-zure balans in het gerecht. Zo maak je in 30 minuten een gerecht dat er niet alleen indrukwekkend uitziet, maar ook nog eens geweldig smaakt.

IngrediĆ«nten voor  personen

Wat ga je doen

Overgiet de saffraan met 2 el heet water en laat 5 minuten staan.

Laat de cranberry’s in het citroensap en een beetje kokend water 15 minuten wellen. Laat ook de rozijnen in een beetje kokend water wellen.

Spoel de rijst in een vergiet onder de kraan af. Doe de rijst met het water in een pan. Voeg een snufje zout, het kaneelstokje, de kardemompeulen en de stukjes sinaasappelschil toe. Doe er ook het saffraanwater bij. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de rijst met het deksel op de pan zachtjes gaar koken. Als al het water door de rijst is opgenomen, moet de rijst ongeveer gaar zijn (proef even om dit te controleren). Zet het vuur uit en laat met het deksel op de pan nog 10 minuten stomen.

Ga ondertussen verder met de toppings. Pel de granaatappel, zet de granaatappelpitjes opzij. Hak de amandelen grof. Giet het water van de rozijnen en cranberry’s af.

Verhit een ruime scheut olie in een koekenpan. Voeg de pistachenoten, amandelen, cranberry’s, rozijnen en de suiker toe. Bak ongeveer 5 minuten.

Verwijder de kardemompeulen, het kaneelstokje en de sinaasappelschillen uit de rijst. Stort de rijst op een mooie schaal. Verdeel hierover het gedroogd fruit-notenmengsel. Maak af met de granaatappelpitjes.

Deze feestelijke rijst is een perfect bijgerecht bij het kerstdiner. Lekker bij onder andere kip en lamsvlees, maar bijvoorbeeld ook bij een stoofpotje van wild.

Menusuggestie – een zoet & hartig huwelijk

Pastinaaksoep met appel en sherry

*

Stoofschotel van kip, saffraan en cranberry & Perzische juwelenrijst & gewokte spruiten (niet op de blog)

*

chocolademousse met olijfolie en sinaasappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip