Hartige taart met groene asperges en parmaham

Frans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 min. + 35 min. oventijd

Over een paar dagen is het alweer Pasen. Dat besef kwam dit jaar eigenlijk pas vrij laat, waardoor ik tot nu toe nog geen speciale paasrecepten met jullie heb gedeeld. Vorig jaar deelde ik al wel wat lekkere inspiratie voor de paasbrunch, zoals een Russische paasbrood (Koelitsj), blini’s met zalm en forel en een frisse voorjaarssalade met oa aspergetips, haricots verts en eitjes. Vandaag deel ik een lekker recept dat zowel voor de paasbrunch als het diner heel geschikt is. Een hartige taart met groene asperges en parmaham!

Deze hartige taart is voor mij een echt voorjaarsgerecht. Natuurlijk zijn asperges echte voorjaarsgroenten, maar ook de ricotta en de cherrytomaatjes geven een frisse voorjaarssmaak aan de hartige taart. Een hartige taart kan nogal eens zwaar op de maag liggen, bij deze versie heb je daar geen last van. We hebben er hier thuis echt van gesmuld, wat een lekkere smaakcombinatie! Serveer je deze hartige taart bij de brunch met meerdere gerechtjes/broodsoorten, dan heb je met 1 hartige taart genoeg voor ongeveer 8-10 personen. Wil je de hartige taart als avondeten maken, dan kun je hier met ongeveer 4 personen van eten. Wanneer je gasten aan tafel hebt, wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk van tevoren koken. Met deze hartige taart met groene asperges en parmaham zit je dan wel goed. Je kunt hem lang van tevoren bereiden en in de diepvries bewaren (dan hoef je hem alleen nog maar even op te warmen in de oven), of je bereid hem 1-2 dagen van tevoren en bewaart hem dan in de koelkast. Fijne Pasen!

Ingrediënten voor  hartige taart

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Snijd de rode uien in halve ringen. Snijd de parmaham in stukjes. Verwijder de harde uiteinden (ongeveer 2 cm) van de groene asperges.

Verhit een beetje olie in een koekenpan. Bak hierin de rode ui 5 minuten. Verhit ook een beetje olie in een grillpan (of koekenpan) en grill/bak hierin de groene asperges ongeveer 5 minuten tot ze halfgaar zijn.

Voeg de parmaham aan de rode ui toe en bak 2 minuten mee. Zet dan het vuur uit.

Klop de eieren en de ricotta los tot de ricotta goed met de eieren gemengd is. Hak de oregano fijn en roer door het eimengsel. Voeg ook de Italiaanse kruiden en flink wat peper en zout toe.

Halveer de cherrytomaten. Vet de springvorm in met een beetje boter of olie.

Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met het hartige taartdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Verdeel de parmaham en rode ui over het taartdeeg. Leg hierop de groene asperges en cherrytomaatjes. Giet het ei/ricottamengsel vervolgens over de groenten uit. Strooi tot slot de geraspte kaas over de hartige taart.

Bak de hartige taart met groene asperges en parmaham in ca. 35 minuten gaar en goudbruin in de oven. De taart is goed als de kaas mooi bruin is en de eieren goed gestold.

Lekker met een groene salade.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip