Sfikha pasteitjes met gehakt

Libanees/Syrisch - Hapjes - bereidingstijd: 20 min. + 15 min. oventijd

Eerder deze week schreef ik al dat ik totaal nog niet had nagedacht over oud&nieuw. Daar is inmiddels verandering in gekomen en ik heb drie onwijs lekkere hapjes voor jullie bedacht. Vandaag krijgen jullie het eerste receptje van me, morgen en zaterdag volgen dan de andere twee hapjes. Dit eerste hapje, sfikha pasteitjes met gehakt, is zo’n hapje dat eigenlijk iedereen lekker vindt (ok, behalve de vegetariërs). Gehakt in bladerdeeg, daar kan weinig mis mee gaan. De smaken in het gehakt zijn wel net iets bijzonderder dan normaal. Ik gebruik granaatappelmelasse, dit is het sterk ingekookte sap van de granaatappel en heeft een fantastische zoetzure smaak. Ik gebruik het vaker in Arabische recepten (in het Midden Oosten zijn ze hier dol op) en ik zou dan ook echt aanraden om het in huis te halen als je dat nog niet hebt! Je vindt het bij Turkse en Marokkaanse supermarkten. Kun je er nou niet aankomen, dan zou je ook een beetje citroensap en/of sumak kunnen gebruiken. De hapjes zijn dan alsnog erg lekker.

Sfikha, sfiha of sfeeha is oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten, vooral uit Libanon en Syrië. Het is daar een populair hapje, al zal dat in delen van Syrië op dit moment helaas misschien wel anders liggen vanwege de afschuwelijke oorlog. Voor sfikha pasteitjes maak je eigenlijk ook zelf het deeg, maar ik houd het deze keer bij een snelle versie met bladerdeeg. De smaak daarvan is namelijk super en het scheelt je veel werk. Enjoy!

Ingrediënten voor  portie (24 hapjes)

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Snipper de ui zo fijn mogelijk en snijd de tomaat in hele kleine stukjes. Hak de walnoten.

Kneed het gehakt met de ui, tomaat, granaatappelmelasse, chilipoeder, baharat, peper en zout tot een glad mengsel. Voeg dan de gehakte walnoten toe en zorg dat ze door het hele gehaktmengsel verdeeld raken.

Snijd elk plakje bladerdeeg in vieren. Leg de vierkantjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak van het gehaktmengsel zoveel balletjes gehakt als je vierkantjes bladerdeeg hebt, elk gehaktballetje ongeveer ter grootte van een flinke olijf.

Maak in het midden van elk plakje bladerdeeg een klein kuiltje met je vingers en druk hier een balletje gehakt in. Herhaal dit met alle andere gehaktballetjes. Bestrijk tot slot de randen van het bladerdeeg met een beetje van het losgeklopte ei. De randen zijn nu nog heel laag, maar dit komt in de oven vanzelf goed.

Bak de sfikha pasteitjes met gehakt 15-20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Serveer warm.

Tips

  • Je kunt de pasteitjes prima van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik in de koelkast en warm voor het serveren nog even op. Ongeveer 5 minuten op 220°C zou genoeg moeten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip