Ik ben niet zo’n enorme fan van de herfst (want: het wordt koud), maar waar ik wél heel erg van houd is het eten in de herfst. Elk jaar rond deze tijd ga ik helemaal los met pompoenen, paddenstoelen en stoofpotjes. In die laatste categorie heb ik vandaag een lekker recept voor jullie: Vlaams stoofvlees met friet. Ultiem comfortfood voor in de herfst wat mij betreft. Eerst lekker door het bos struinen en dan opwarmen met dit stoofpotje. Of de hele middag gezellig spelletjes doen terwijl het stoofpotje op het vuur staat. Kneuterigheid ten top, maar dat mag in de herfst 😉
Heel veel bekende culinaire klassiekers hebben onze zuiderburen niet, dit Vlaamse stoofvlees is ook niet mega culinair of speciaal, maar wél heel erg lekker, en daar gaat het uiteindelijk toch om. Het heeft wel wat weg van mijn herfst stoofpotje met bokbier, pruimen en wortels. De overeenkomst is natuurlijk dat je vlees stooft in een donker biertje. Kies voor een goede kwaliteit Belgisch donkerbruin bier, want dit is voor een groot deel bepalend voor de smaak van je stoofvlees. Ik koos voor kasteelbier, een bitterzoet, stevig biertje. Dit gerecht wordt ook vaak met bruin trappistenbier gemaakt.
Het stoofvlees combineer je met dikke Belgische frieten en dat is natuurlijk altijd goed. Met dit gerecht op je bord waan je je zo in een bruin café waar je onder het genot van een biertje geniet van heerlijk comfortfood. Vergeet dus niet om behalve een biertje voor in het stoofvlees ook een lekker bruin biertje voor jezelf mee te nemen 🙂
Ingrediënten voor
personen- 600 gram riblappen (sukadelappen kan ook)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 el bloem
- 1 klont roomboter
- 1 flesje donkerbruin bier (bijv. trappistenbier)
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- paar takjes tijm
- 2 el appelstroop
- 1 tl mosterd
- 500 gram Vlaamse friet
Wat ga je doen
Snijd de riblappen in blokjes van ongeveer 2×2 cm. Snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn.
Verhit een klein beetje olie in een braadpan. Bak hierin de uienringen bruin in ongeveer 5 minuten. Doe een flinke klont roomboter in de pan en laat smelten. Voeg dan de riblappen toe en braad op hoog vuur het vlees rondom bruin aan. Zet het vuur lager en strooi de bloem over het vlees. Voeg de knoflook, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Bak 1 minuut en voeg dan ook langzaam het bier toe (als je in één keer het koude bier over het vlees giet wordt het vlees taai). Voeg vervolgens ook de tijm, appelstroop en mosterd toe. Breng het stoofpotje nog wat verder op smaak met peper en zout.
Laat het stoofpotje op een sudderpitje met het deksel op de pan zo’n 3-5 uur pruttelen, tot het stoofvlees mals is en uit elkaar begint te vallen. Hoe lang je vlees precies nodig heeft, hangt af van de soort en kwaliteit, dus kijk af en toe of het al goed is. Als je nog veel vocht hebt op het einde, kun je het laatste half uur het deksel ook van de pan halen.
Bereid de Vlaamse friet in de oven of frituurpan volgens de aanwijzingen op de verpakking (ik nam ovenfriet en dit moest ongeveer 20 minuten in de oven).
Verwijder de laurierblaadjes, takjes tijm en kruidnagels (als je ze nog kunt vinden).
Serveer het stoofvlees met de friet en een groente bijgerecht naar keuze (lekker met gebakken paddenstoelen!)
Heerlijk!!