Kaiserschmarrn met appelcompote

Oostenrijks - Ontbijt en lunch - bereidingstijd: 30 minuten

Ik ben een ongelofelijke fan van pannenkoeken in alle soorten en maten. Het is een van mijn favoriete lunches, ook omdat ik niet zo dol ben op brood dag in dag uit. Als je kiest voor een gezondere pannenkoek met bijv. volkorenmeel of op basis van havermout en banaan, dan hoeft dat ook helemaal geen bezwaar te zijn. Moet je ze natuurlijk niet met kilo’s poedersuiker of stroop bestrooien.

Als je iets meer wilt uitpakken zijn deze kaiserschmarnn met appelcompote een heerlijke lunch of ontbijt. Ik vind dit echt iets voor in het weekend. Het is niet heel moeilijk, maar je moet wel even de eiwitten apart opkloppen voor het beslag en de appels schillen en in blokjes snijden voor de compote. Ik ben niet zo’n erge zoetekauw en houd het dus bij een enkel zakje vanillesuiker in het beslag en geen suiker in de appelcompote. Als je een wat zoetere appelsoort neemt, werkt dat echt prima. Maar je kunt naar smaak natuurlijk altijd wat extra suiker toevoegen.

Dit recept is een klassieker in wintersportgebieden en afkomstig uit Oostenrijk. Al moet ik er eerlijk bij opbiechten dat ik dat ook maar gelezen heb, want ik ben nog nooit op wintersport geweest! Dat gaat er ook niet van komen met een rug vol schroeven. Ach, ik denk toch niet dat ik in de wieg gelegd ben als skiër. Waar ik dan wel weer heel blij van word, is lekker eten! Daar voldoet deze kaiserschmarrn zeker aan, dus ik ben een tevreden mens.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Laat de rozijnen voor in de kaiserschmarrn 15-30 minuten wellen in de rum. Je kunt de rozijnen in plaats van in de rum ook in wat heet water wellen.

We beginnen met de appelcompote. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Doe in een steelpannetje samen met de kaneel, een kneepje citroensap en een scheutje water. Ik houd erg van rozijnen, dus deed nog wat extra rozijnen door de appelcompote. Laat op laag vuur ongeveer 15 minuten koken tot de appelstukjes zacht zijn, maar nog niet tot moes gekookt. Zet opzij.

Splits de eieren. Klop met een garde de eidooiers en de vanillesuiker even luchtig. Voeg de helft van de melk toe, net als de citroenrasp, een snufje zout en de bloem. Klop tot een stevig beslag. Voeg dan geleidelijk de rest van de melk toe. Zorg dat er geen klontjes meer in je beslag zitten.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot stijve pieken met de mixer, of gebruik een keukenmachine. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag, tot ze goed gemengd zijn, maar je nog wel een mooi luchtig beslag hebt.

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Giet hier het kaiserschmarrn beslag in tot ongeveer 1 cm dikte. Ik gebruikte een grote koekenpan en daarmee ging het in 1x. Heb je een kleine koekenpan, dan kun je het ook in tweeën doen (ditzelfde geldt natuurlijk als je een grotere hoeveelheid maakt dan het basisrecept). Haal de rozijnen uit de rum/het water en verdeel over het beslag. Ze zullen een beetje in het beslag zakken. Laat de kaiserschmarnn een paar minuten op middelhoog vuur bakken. Kijk voorzichtig met je spatel of de onderkant al bruin is. Als dat het geval is, verdeel je de pannenkoek grofweg in vieren met je spatel en keer je elk deel om. De bovenkant is nog nat waardoor het misschien wat geklieder is, maar dat geeft niets. Bak de kaiserschmarrn nog even op de andere kant tot ook deze bruin begint te worden. Verdeel met je spatel de kaiserschmarrn in kleinere stukken.

Bestrooi de kaiserschmarrn eventueel met een beetje poedersuiker en serveer met de appelcompote.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip