marokkaanse recepten (8)

De good old bloemkool is aan een nieuwe opmars begonnen en in razend tempo ontzettend populair geworden. Misschien had je daar nog geen idee van, maar dan moet je het maar van me aannemen :) Bloemkool is het helemaal. Onder chefs en kookboekenschrijvers is er een heuse bloemkoolrevolutie gaande. Werd de bloemkool vroeger helemaal zacht gekookt en met een kaassausje (al dan niet uit een pakje) naast de gekookte aardappelen geserveerd, inmiddels kent bloemkool vele verschijningsvormen. Je kent misschien de 'bloemkoolrijst' al wel,...

Deze week is het de nationale week zonder vlees, zoals ik ook al eerder in mijn vegetarische weekmenu schreef. Ik heb het idee dat het aardig wat losmaakt in Nederland. Ik las in ieder geval vandaag in Trouw een interessant artikel over 'vlees eten is immoreel', de NOS besteedde er aandacht aan en ik zie het ook overal op social media voorbijkomen. Maar ook de 'tegenstanders' laten zich niet onberoerd, zo vond vlees.nl het allemaal wat overdreven aangezet (goh, wat zou hun belang daarbij zijn..)? Persoonlijk vind ik het goed...

Het stoofpotje dat ik vandaag met jullie deel heeft een hoop pluspunten. Allereerst is het een gezond recept, waarmee je gelijk een flinke portie peulvruchten binnenkrijgt. We eten in Nederland veel te weinig bonen en dat terwijl ze heel goed voor je zijn. De laatste weken probeer ik meerdere keren per week bonen of kikkererwten op het menu te zetten en ik ontdek eigenlijk nu pas hoe veelzijdig en lekker dat is! Ten tweede is dit recept vegetarisch (vegan), dus daarmee doe je gelijk iets goeds voor de aarde. Kan nooit kwaad in...

Ik ben dol op de Marokkaanse keuken. De combinatie van zoet en hartig die je er veel ziet, vind ik echt subliem. Daarnaast kent de Marokkaanse keuken veel stoofgerechten, de tajines, en laat ik nu dol zijn op stoofpotjes. Het Marokkaanse gerecht dat ik vandaag met jullie deel voldoet aan geen van deze twee kenmerken, maar is toch een van mijn favoriete Marokkaanse gerechten: ik heb het over visbastilla's.Al eerder deelde ik het recept voor een zoet-hartige bastilla met kip. Een super feestelijk, maar ook best wel bewerkelijk...

Deze duizend gaten pannenkoekjes  zijn een feestje voor het oog. Ik vind het een prachtig gezicht om al die kleine gaatjes te zien verschijnen tijdens het bakken. Het leek me daarom dan ook dat het erg ingewikkeld zou zijn om ze te maken. Ik had weleens gelezen dat je veel zou moeten oefenen voor het 'lukt' om de gaatjes te krijgen. Guess what, bij mij ging het in 1x perfect en het is helemaal niet moeilijk! Goed nieuws dus voor iedereen die in Marokko deze verrukkelijke lichte pannenkoekjes heeft gegeten en ze (net als ik)...

Deze tajine met lamsvlees, abrikozen en pruimen is het lekkerste Marokkaanse tajinegerecht dat ik tot nu toe heb gegeten. De combinatie tussen aan de ene kant het hartige van de kip en kruiden en aan de andere kant het zoete van de abrikozen en pruimen, vind ik echt subliem. Deze combinatie van zoet en hartig in één gerecht is typerend voor de Marokkaanse keuken. Het is een van de redenen waarom ik absoluut verliefd ben op de Marokkaanse keuken.Voor deze tajine gebruik ik lamsvlees dat ik lekker lang laat stoven. Zo wordt...

Tip