Ingrediënt: zout (15)

Met deze kerstbroodjes met pistachespijs, appel en cranberry's maak je goede sier bij het kerstontbijt of de kerstbrunch. Ik weet zeker dat je ze niet zo in de winkel kunt kopen (heb ik althans nog nooit gezien), dus met deze kerstbroodjes zet je écht iets origineels op tafel. Ik vind brood bakken erg leuk om te doen, maar als ik me heb uitgesloofd op een kerststol en die van de bakker smaakt minstens zo lekker, dan baal ik toch een beetje. Daarom vind ik het leuk om zelf recepten te bedenken, dan weet je zeker dat je iets...

Als je eenmaal de magie van brood bakken ontdekt hebt, laat het je nooit meer los. Zo werkte het bij mij althans. Ik kocht vorig jaar een bakboek van Paul Hollywood (het jurylid van de Great British bake off) en daaruit leerde ik de basisbeginselen van het brood bakken. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt (en dat is echt helemaal niet moeilijk), kun je met een beetje creativiteit oneindig variëren. Dat vind ik een van de leukste dingen om te doen! Gewoon volkoren brood bak ik nooit zelf, wel leef ik me uit op allerlei...

Kortgeleden was ik aan het brainstormen om wat leuke Sinterklaasideeën voor de blog te bedenken. Ondertussen was Renko een stuk gevuld speculaas van de bakker in de oven aan het opwarmen. Hij vond het zó lekker dat ik opperde om het ook eens zelf te maken. Ik bestudeerde de ingrediënten even en ging aan de slag. En zie daar, binnen no time had ik zelf heerlijk gevuld speculaas gemaakt. Een echte Sint klassieker die nu ook een plaatsje op mijn blog heeft. Ik maakte mijn gevuld speculaas zonder vorm. De bakker bij ons om...

Ik heb ontdekt dat ik het heel erg leuk vind om zelf brood te bakken en de laatste tijd doe ik dit dan ook steeds vaker. Met name 'speciale broden' vind ik leuk om te maken, mijn dagelijkse portie fijn volkoren haal ik nog gewoon bij de bakker ;). In het weekend leef ik me echter graag uit op zelfgemaakt brood met een hartige of zoete twist. Ik vind het fascinerend om te zien hoe je met een paar simpele ingrediënten een heerlijk vers brood op tafel kunt toveren. Brood bakken is iets waar je even handigheid in moet krijgen, maar...

Broodjes met een vulling van kaneel en suiker zijn in veel landen populair. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse 'cinnamon buns', maar ook de Zweedse 'kanelbullar'. Met die laatste gaan we vandaag aan de slag. De Zweedse kaneelbroodjes zijn naast de Zweedse gehaktballetjes (kottbullar) misschien wel het bekendste gerecht van Zweden. Het zijn dan ook ongelofelijk lekkere broodjes. Deze broodjes worden in Zweden tijdens de 'fika' (koffiemomentje) gegeten, maar ze passen ook goed bij een uitgebreid ontbijt of brunch (verjaardag,...

Vorige zomer waren mijn ouders een paar dagen op vakantie in de Elzas, een prachtige streek in het noordoosten van Frankrijk op de grens met Duitsland. Als vakantiesouvenir brachten ze voor mij een kugelhopfvorm mee, inclusief Franstalig recept. De kugelhopf is een echte specialiteit uit de Elzas die je daar dus ook veel ziet. Het woord kugelhopf klinkt behoorlijk Duits, dit komt doordat de Elzas ook veel Duitse invloeden kent (het gebied is in het verleden ook van Duitsland geweest). Een kugelhopf kun je het beste omschrijven...

Tip