10x mijn favoriete hoofdgerechten

Eind oktober 2015 begon ik met bloggen en inmiddels staan er al meer dan 200 recepten online. Dat zijn 2 dikke kookboeken! Ik heb nog steeds veel plezier in het koken en bloggen en mijn inspiratie is gelukkig nog lang niet op. Thuis koken we regelmatig van mijn blog en het leek me daarom leuk om 10 van mijn favoriete hoofdgerechten hier met jullie te delen. Wellicht haal je er nog inspiratie uit als je, net als ik, regelmatig even niet weet wat je moet koken. Deze 10 gerechten zijn hier thuis favoriet en staan regelmatig op tafel. Komen ze, in willekeurige volgorde!

1.Khoresht fesenjan – Iran

De dag dat ik granaatappelmelasse ontdekte, was echt mijn lucky day. Het is een waanzinnige smaakmaker, die ik sindsdien veel en vaak gebruik. In dit Iraanse stoofgerecht combineer je hem met kip en walnoten. De walnoten zorgen voor een dikke, romige saus, die toch niet te zwaar is door het zurige van de granaatappelmelasse. Helaas is granaatappelmelasse nog niet in de supermarkt verkrijgbaar, maar bij vrijwel elke Turkse supermarkt is het te koop. Probeer het eens!

2. Moussaka – Griekenland

Moussaka is een Griekse klassieker die waarschijnlijk iedereen wel kent. Ik maak hem graag als er vrienden blijven eten. Je kunt het namelijk heel goed van tevoren bereiden en afbakken op het moment dat je bezoek er is. Sowieso ben ik dol op aubergine, het is mijn favoriete groente, en in dit gerecht komen de geroosterde aubergines heel goed tot hun recht. Heerlijk in combinatie met de rode wijn – tomatensaus en de romige bechamelsaus.

3. Thaise viscurry – Thailand

Deze Thaise viscurry is de favoriet van Renko, mijn man. Het is een voorbeeld van hoe je met weinig ingrediënten iets heerlijks op tafel kunt toveren. Aan dit gerecht heb je slechts 10 minuten werk! (ok, en 15 minuten pruttelen op het vuur). De viscurry is zoet, zuur, zout en pittig tegelijk, precies zoals dat hoort bij een Thais gerecht. Toe aan wat variatie? Probeer dan deze Thaise gestoomde viscurry.

4. Tajine met kip en olijven – Marokko

Dat er sowieso een Marokkaans tajine gerecht in dit lijstje thuishoorde, stond voor mij als een paal boven water. Uiteindelijk viel mijn keus op de tajine met kip & olijven. Dit gerecht leerde ik kennen tijdens een kookcursus in Marokko en het recept is van onze Marokkaanse ‘kookjuf’. Het is een tajine met uitgesproken smaken door de ingelegde citroen en de olijven. Niet moeilijk te maken, maar je zet wel iets heel bijzonders op tafel!

5. Gado gado – Indonesië

Wij proberen in ieder geval 3 dagen per week vegetarisch te eten. Ik kies dan regelmatig voor gado gado, terecht een wereldberoemde Indonesische klassieker. Met dit gerecht krijg je gelijk een flinke portie groente binnen, maar stiekem kies ik dit gerecht vooral vanwege de fantastische pindasaus die erover gaat. Pindasaus maakt alles beter toch?

6. Boeuf bourguignon – Frankrijk

Op zondagmiddag maak ik graag stoofpotjes. Ik ben dol op ‘slow cooking’ en ik vind het heerlijk dat het huis zich langzaam vult met de geur van stoofvlees. Misschien ben ik een beetje nostalgisch? In elk geval is deze Franse boeuf Bourguignon een absolute aanrader als je van stoofpotjes houdt. De wijn geeft ongelofelijk veel smaak aan het vlees. Nu ik dit zo typ, loopt het water me alweer in de mond. En hoewel het stoofpotje de hele middag moet pruttelen, ben je aan de voorbereiding maar 30 minuten kwijt.

7. Geroosterde pompoensoep met rode curry – Thailand (fusion)

In de herfst kook ik graag met pompoenen. Door een pompoen te roosteren, krijgt hij een heerlijke zoete en aardse smaak. In deze soep combineer ik de pompoen met mijn favoriete Thaise smaakmakers. Gegarandeerd dat je dan een lekker soepje krijgt. Een knapperig broodje erbij, en je hebt een echt comfortfood maaltje.

8. Rendang daging – Indonesië

Deze rendang was het allereerste recept op mijn blog. Ik had dit gerecht gemaakt en vond het zó ongelofelijk lekker dat ik spontaan het gevoel had dat ik het recept moest delen! Zo ontstond langzaam het idee voor mijn blog, en natuurlijk werd de rendang het eerste recept dat ik deelde. Nog steeds maak ik het heel graag. Ook dit is zo’n typisch gerecht voor de zondag, omdat de rendang wel een paar uur moet pruttelen. Ik zei je toch dat ik dol ben op stoofpotjes?

9. Dhal – India

Voor een vegetarische maaltijd grijp ik graag terug op de Indiase keuken. In India weten ze wel hoe je écht lekker vegetarisch kunt koken zeg! Deze dhal met rode linzen is echt comfortfood, misschien voor nu nog een beetje winters, maar absoluut een aanrader. Voedzaam en kruidig, heerlijk in combinatie met naan.

10. Shakshuka – Midden-Oosten

Waar de meeste mensen je een paar jaar geleden nog met grote ogen aankeken wanneer je het over ‘shakshuka’ had, is dit gerecht inmiddels behoorlijk ingeburgerd in ons kikkerlandje. Sowieso is de Arabische keuken in korte tijd razend populair geworden. I like! Deze shakshuka maak ik vaak wanneer ik even niet meer weet wat ik zal koken. Het is makkelijk, goedkoop, vegetarisch en heel erg lekker. Probeer maar eens!

Zo, dat waren 10 van mijn favoriete hoofdgerechten. Heb jij een favoriet recept van mijn blog? Ik ben benieuwd!

2 reacties op “10x mijn favoriete hoofdgerechten

  1. Tatana

    Ik heb niks met de Thaise keuken. Ik vind de vissaus echt ronduit smerig

    1. hondje

      Fijn voor je smerige tokkie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip