Kip piri piri

Portugees - KNORR wereldgerechten - bereidingstijd: 30 minuten

Na alle decembervreugde pak ik nu de draad weer op. Vanaf nu verschijnt er daarom ook regelmatig weer een nieuw ‘KNORR wereldgerecht zonder pakjes en zakjes’ op de blog. Ik heb inmiddels al heel wat wereldgerechten gemaakt! Elke keer weer is het leuk om een huisgemaakte, smaakvolle en gezonde(re) versie van de wereldgerechten op tafel te zetten. Alle recepten die ik tot nu toe heb gepubliceerd, vind je hier. Vandaag vullen we dat lijstje aan met de Portugese kip piri piri.

Maar vast een waarschuwing vooraf: de KNORR versie van kip piri piri komt niet in de buurt van het origineel. KNORR maakt er een soort roerbakschotel van met kip, sperziebonen, paprika en rijst. Dat is niet echt zoals het hoort. Kip piri piri draait namelijk helemaal om de kip en wordt traditioneel op de barbecue bereid. Daarbij wordt dan friet gegeten. Qua soort gerecht zou je kunnen zeggen dat het de Portugese variant van ‘kip, patat en appelmoes’ is.

Met mijn versie probeer ik dicht bij het origineel te blijven, maar tegelijk een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten. De kip rooster ik niet op de barbecue, maar in de oven of in de grillpan. Ik heb beide getest, en met zowel de oven als de grillpan krijg je een goed resultaat. De grillpan was bij mij een fractie lekkerder, maar je moet de kip dan wel beter in de gaten houden en vaker keren. In de oven heb je er nauwelijks omkijken naar. Het is dus wat je zelf wilt. En als je zin hebt om de barbecue tevoorschijn te halen, be my guest! In de originele kip piri piri worden eigenlijk altijd gevlinderde piepkuikens of jonge haantjes gebruikt. Maar ook met gewone kippenpoten gaat het prima. Als de kip bijna gaar is, smeer je hem in met de marinade die de typische kip piri piri smaak geeft.

Bij de kip piri piri wordt zoals gezegd traditioneel patat geserveerd. Wil je het iets gezonder, dan kan het ook prima met rijst! Bij de kip serveer je verder nog geroerbakte paprikareepjes en een simpele tomatensalade. Zo zet je toch een gezond maaltje op tafel dat tegelijk recht doet aan de échte kip piri piri. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C of verwarm de grillpan. Wrijf de kippenpoten in met een beetje peper en zout.

Bak de kippenpoten ca. 30 minuten in de oven (liefst op een rekje, wel even een bakpapiertje eronder leggen ivm lekken) of in de grillpan op redelijk laag vuur. Keer halverwege.

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, of maak/bestel frietjes.

Pel ondertussen de knoflooktenen en snijd het kapje van de rode peper(s). Verwijder eventueel de zaadjes en pitjes van de rode peper(s) als je het iets minder pittig wilt maken. Maal de knoflooktenen en peper(s) fijn in een keukenmachine of vijzel. Als je dat niet hebt, kun je het ook met de hand héél fijn snijden. Meng de peper(s), knoflook, het citroensap, de helft van het gerookt paprikapoeder en de helft van de oregano. Voeg zoveel olijfolie toe tot alles net onder staat. Meng goed.

Snijd de paprika’s in reepjes. Snijd de tomaten in partjes en hak de rode ui fijn. Maak een salade van de tomaten en rode ui. Maak een dressing van de rode wijnazijn en een scheutje olijfolie. Breng hiermee de tomaten op smaak.

Verwarm een beetje olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de paprikareepjes in een paar minuten gaar. Breng op smaak met de overige helft van de oregano en de overige helft van het gerookt paprikapoeder. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.

5 minuten voordat de kip klaar is, smeer je de kip aan beide kanten goed in met de marinade. Leg nog weer even terug in de oven of de grillpan, zodat de marinade mooi kan kleuren. Test eventueel even of de kip gaar is door er met een scherp mes in te prikken, als er helder vocht uitloopt, is de kip gaar. Als het vocht nog lichtroze is, moet je de kip nog even iets langer laten doorgaren.

Serveer de kip piri piri met de paprikareepjes, tomatensalade en naar keuze rijst of frietjes.

kip piri piri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip