Kugelhopf

Frans - Kerst - bereidingstijd: 20 minuten + 90 min. rijzen + 45 min. oventijd

Vorige zomer waren mijn ouders een paar dagen op vakantie in de Elzas, een prachtige streek in het noordoosten van Frankrijk op de grens met Duitsland. Als vakantiesouvenir brachten ze voor mij een kugelhopfvorm mee, inclusief Franstalig recept. De kugelhopf is een echte specialiteit uit de Elzas die je daar dus ook veel ziet. Het woord kugelhopf klinkt behoorlijk Duits, dit komt doordat de Elzas ook veel Duitse invloeden kent (het gebied is in het verleden ook van Duitsland geweest). Een kugelhopf kun je het beste omschrijven als een kruising tussen cake, brood en een tulband. Het wordt gemaakt in een traditionele aardewerken kugelhopf vorm, echter gaat het ook prima in onze Nederlandse tulbandvorm.

Met behulp van Google translate ging ik aan de slag met het Franse recept, al paste ik de bereidingswijze her en der wel wat aan, omdat het nogal omslachtig was allemaal. Het onderstaande recept zou iedereen moeten kunnen maken, ook als je nog geen/weinig ervaring hebt met brood bakken. Je begint met het maken van een ‘voordeeg’, zo kan de gist alvast activeren. In een deeg met veel boter, suiker en eieren wil dat namelijk nog weleens lastig gaan. Vervolgens doe je eigenlijk gewoon alle ingrediënten in de keukenmachine en laat je de machine het voor je tot een deeg kneden. Je kunt ook met de hand kneden, maar omdat het een erg plakkerig deeg is, moet je dan wel wat meer je best doen en het aanrecht goed bebloemen. Het wil ook nog weleens helpen om je handen in te smeren met olijfolie. Je laat het deeg tenslotte nog een uurtje in de vorm rijzen en vervolgens maakt de oven er een heerlijke traktatie van. Perfect bij een kop koffie, of als luxe ontbijtje in het weekend!

Ingrediënten voor  brood

Wat ga je doen

Laat de rozijnen minimaal 1 uur wellen in de rum, of in een beetje heet water.

Meng de gist met 100 gram bloem en 100 ml lauwwarme melk. Kneed 1 minuut tot een plakkerige deegbal. Laat afgedekt met een theedoek of vershoudfolie 30 minuten rijzen. Dit is het voordeeg.

Meng in een keukenmachine met deeghaak het voordeeg met de overige bloem en melk, de suiker, eieren, zachte boter, citroenrasp, vanille-essence en zout. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het soepel en elastisch is.

Dep de rozijnen droog. Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed de rozijnen met de hand erdoor tot ze gelijkmatig over het deeg verdeeld zijn.

Vet een kugelhopf- of tulbandvorm goed in met boter. Strooi het amandelschaafsel in de vorm, door de boter zal het aan de randen blijven plakken. Verdeel het deeg over de vorm, tot ongeveer 2 cm onder de rand. Heb je een kleine vorm, dan houd je mogelijk wat deeg over (zie tips).

Laat het deeg in de vorm nog 60 minuten rijzen, afgedekt met een theedoek. Het deeg zal groter worden, maar let wel op dat het niet al te ver over de rand van de vorm heen rijst.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bak de kugelhopf in 40-45 minuten helemaal gaar. Dek de bovenkant eventueel af als deze te donker dreigt te worden.

Stort de kugelhopf op een rooster en laat verder afkoelen. Je kunt de kugelhopf buiten de koelkast een paar dagen bewaren, maar op de dag van het bakken is hij het allerlekkerst. De kugelhopf kan ook goed ingevroren worden.

Tips

Heb je deeg over? Je kunt er makkelijk kleine broodjes van maken. Verdeel het overgebleven deeg in bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een theedoek en laat ongeveer 45 minuten rijzen. Bak de broodjes in de oven op 220°C voor ongeveer 15 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.

Eén reactie op “Kugelhopf

  1. Inostrate

    Wat een ontzettend leuke website is dit met al die zelfbedachte recepten, compliment! Ook handig het schuifje voor de hoeveelheden voor een recept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip