Ingrediënt: keukenmachine (13)

Begin 2015 publiceerde ik op mijn blog een recept voor een vegetarische korma, die ik de dubieuze titel 'kip korma zonder kip' meegaf. Het was een lekker recept, maar de foto deed anders vermoeden en ik denk dat dat eraan bijgedragen heeft dat dit recept nauwelijks werd bekeken en waarschijnlijk dus ook niet gemaakt. Daarom vandaag een geheel herziene versie van deze Indiase klassieker. Nog steeds vegetarisch, maar in plaats van aardappel en aubergine, kies ik nu voor snijbonen, tomaat en aubergine als vulling. Dat geeft een...

In het voorjaar van 2016 leerde ik Saben kennen, een hele lieve en attente Syrische vrouw. Zij was toen net in Elburg komen wonen en ik werd haar taalmaatje om te oefenen met Nederlands. In het begin ging onze communicatie woord voor woord, met soms wat hulp van handen en voeten en Google afbeeldingen. Inmiddels kan ze heel goed Nederlands en daarnaast kan ze heerlijk Syrisch koken. De Syrische keuken is ontzettend rijk van smaak en kent fantastische gerechten. Zo kwamen we op het idee om eens samen Syrisch te koken. Als eerste...

Wat vind jij van bonen? Ik vond ze lange tijd vrij suf en smakeloos en een potje kon dan ook gerust maandenlang in de kast staan. Als kind aten wij thuis vrijwel nooit een gerecht met bonen, alleen heel af en toe werd er chili con carne met bruine bonen op tafel gezet. Wat gruwelde ik daarvan! Inmiddels in chili sin carne (zonder vlees dus) een van mijn favoriete gerechten. En zeker de laatste maanden zijn de bonen haast niet meer aan te slepen hier in huis! Wij eten heel weinig vlees meer en ik maak daarom vaak gebruik van peulvruchten,...

Met deze kerstbroodjes met pistachespijs, appel en cranberry's maak je goede sier bij het kerstontbijt of de kerstbrunch. Ik weet zeker dat je ze niet zo in de winkel kunt kopen (heb ik althans nog nooit gezien), dus met deze kerstbroodjes zet je écht iets origineels op tafel. Ik vind brood bakken erg leuk om te doen, maar als ik me heb uitgesloofd op een kerststol en die van de bakker smaakt minstens zo lekker, dan baal ik toch een beetje. Daarom vind ik het leuk om zelf recepten te bedenken, dan weet je zeker dat je iets...

Ik ga nog even verder met het delen van lekkere Scandinavische recepten in deze themamaand over de 'Nordic cuisine'. Bij een Scandinavische themamaand horen natuurlijk recepten met vis thuis. Met het bereiden van vis weten ze in Scandinavië  wel raad: warmgerookt, koudgerookt, gepekeld of gewoon 'naturel'. In dit recept voor Deense fiske frikadeller blijft de vis gewoon naturel, maar je voegt er wel allerlei heerlijke smaakmakers aan toe. Daar bak je vervolgens viskoekjes van. Het is een mild en toegankelijk gerecht, dat ook...

Vorige zomer waren mijn ouders een paar dagen op vakantie in de Elzas, een prachtige streek in het noordoosten van Frankrijk op de grens met Duitsland. Als vakantiesouvenir brachten ze voor mij een kugelhopfvorm mee, inclusief Franstalig recept. De kugelhopf is een echte specialiteit uit de Elzas die je daar dus ook veel ziet. Het woord kugelhopf klinkt behoorlijk Duits, dit komt doordat de Elzas ook veel Duitse invloeden kent (het gebied is in het verleden ook van Duitsland geweest). Een kugelhopf kun je het beste omschrijven...

Tip