Ingrediënt: sambal (6)

Door mijn vakantie heeft de rubriek 'zelfgemaakte KNORR wereldgerechten' een paar weken stilgelegen, maar het is weer tijd voor een nieuw recept! Ik vind het superleuk om te zien hoe enthousiast jullie deze recepten ontvangen. Blijf me vooral vertellen wat je van de recepten vindt, of deel je foto van het eindresultaat op instagram met #dewereldopjebord of @dewereldopjebord. Vind ik echt superleuk! Goed, vandaag gaan we aan de slag met Indonesische bami goreng. Bij de meeste mensen gewoon bekend als 'bami'. Bami goreng betekent...

Eén van de meest populaire KNORR wereldgerechten is volgens mij de kip Siam. Ik kreeg in elk geval veel verzoekjes om met een zelfgemaakte versie van dit gerecht te komen. Vandaag is het zover! Dus als je dol bent op kip Siam en dit gerecht graag zonder pakjes en zakjes wilt bereiden, is dit your lucky day. Kip Siam is een Thais gerecht met kip, groenten en cashewnoten. Een paar simpele ingrediënten eigenlijk, die je naar een hoger niveau tilt door het toevoegen van knoflook, gember, sojasaus en oestersaus. De zachte kip en...

Als je elke dag veel tijd besteedt aan het bereiden van lekker eten, raak je soms een beetje verwend. Iets wat je vroeger 'verrukkelijk' en 'fantastisch' zou hebben gevonden, wordt dan ineens 'gewoon lekker'. Ach, first world problems niet waar? ;) In elk geval waren Renko en ik allebei ongelofelijk positief verrast toen we deze ikan pepesan proefden. Wat ongelofelijk lekker! Op het moment dat ik de eerste hap in mijn mond had, nam ik me gelijk voor om vaker Indonesisch te gaan koken! Ik heb nog een oud Indonesisch kookboekje...

Hier in de omgeving vind je nergens een toko of Aziatische supermarkt. Met mijn voorliefde voor wereldgerechten vind ik dat vanzelfsprekend erg jammer en onhandig. Toen ik laatst in Arnhem was pakte ik mijn kans en bracht een bezoekje aan de amazing oriental, een aziatische supermarkt. Ik was zo blij als een kind :) Een uur lang heb ik door de winkel gestruind en daarbij kwam ik ook Surinaamse broodjes hete kip tegen. Die gingen in het mandje voor de lunch onderweg naar huis. En wow, die waren lekker zeg! Op dat moment besloot...

Deze Surinaamse pasteitjes zullen op geen enkel Surinaams feestje ontbreken. Wat voor ons de kaas, worst of bitterballen is, is voor de Surinamers pastei. Ik snap dat wel, ik zou het zelfs geen enkel probleem vinden om onze kaas en worst in te ruilen voor deze pasteitjes. Want oh, wat is dit lekker zeg! Ik moet zeggen dat ik eerst wat bedenkingen had, vooral vanwege de doperwten en wortelen die er in gaan. Dat riep bij mij toch de associatie op van die goedkope potten met worteltjes en doperwten, en laat ik daar nu net niet van...

Bij bami denken we al gauw aan de indonesische keuken. Dikke slierten mie met lekker veel pindasaus, kroepoek en een gebakken ei. Maar er is meer! De Surinaamse keuken kent zijn eigen versie van bami. Deze wordt gemaakt van spaghetti. Dat klinkt op het eerste gezicht misschien een beetje gek, maar neem van mij aan dat het superlekker is! Je kunt de Surinaamse bami als bijgerecht eten, in de plaats van rijst. Maak het recept dan zonder kipfilet en prei. Maar voor doordeweeks is het natuurlijk veel makkelijker om er een eenpansgerecht...

Tip