Fruit is niet alleen lekker om zo te eten of in een taart te stoppen, maar smaakt ook heerlijk in een hartig gerecht. Door zoete en hartige smaken te combineren breng je spanning en smaakdiepgang in je gerecht. Dat kan goed met gedroogd fruit, zoals in deze tajine met lamsvlees, abrikozen en pruimen of in de zuurkoolschotel met abrikoos en gerookte kip. Maar ook vers fruit combineert heerlijk met een hartige tegenhanger, bijv. in deze salade met warmgerookte zalm en appel of deze Thaise mangosalade. Vandaag kies ik voor druiven en daarmee maken we dit heerlijke stoofpotje met kip & druiven.
Het recept voor dit stoofpotje is gebaseerd op een recept voor een stoofpot van konijn en druiven uit het kookboek ‘My Kitchen’ van James Martin. Deze Britse tv-kok en kookboekenauteur heeft een mooi kookboek gemaakt met recepten per seizoen. Mijn opa en oma brachten het boek voor mij mee uit Schotland, het is dan ook in het Engels en (volgens mij) niet in het Nederlands verkrijgbaar. Daarom geen uitgebreide review, maar wél een lekker recept uit dit boek. Al moet ik zeggen dat ik wel wat gesleuteld heb aan de verhoudingen en ik koos voor kip ipv konijn, omdat deze laatste vaak moeilijk verkrijgbaar is.
De witte wijn in dit recept geeft smaakdiepgang en vormt de verbinding tussen de kip en de druiven. Absoluut niet weglaten dus, wil je een alcoholvrij recept, dan kun je beter iets anders maken!
Ingrediënten voor
personen- 2 kippenpoten (of 4 kipdrumsticks)
- 2 el bloem
- 100 gram sjalotten
- 100 ml witte wijn
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
- 250 ml kippenbouillon
- 150 gram witte druiven
Wat ga je doen
Verwijder eventueel met een scherp mesje het vel van de kippenpoten (kwestie van smaak, ik haal het zelf bij stoofpotjes meestal weg, omdat het zacht wordt).
Verhit een beetje olie in een braadpan. Bak hierin de kippenpoten op hoog vuur rondom bruin aan. Snipper ondertussen de sjalotten, snijd grote exemplaren in kwarten en kleine in tweeën. Hak de knoflook fijn.
Haal de kippenpoten uit de pan en leg even opzij. Bak de sjalotten in de pan tot ze bruin beginnen te worden. Voeg dan de kip weer aan de pan toe. Voeg de bloem toe, zodat de kip rondom met een laagje bloem bedekt wordt. Voeg ook de witte wijn, knoflook en tijm toe. Schraap eventuele aanbaksels van de bodem los met een spatel. Voeg tot slot de kippenbouillon toe. Laat alles aan de kook komen, zet dan het vuur laag en laat met het deksel op de pan 20 minuten stoven.
Na 20 minuten voeg je de witte druiven toe. Laat nog eens 15 minuten stoven. Breng het stoofpotje verder op smaak met peper en zout en serveer.
Lekker met gebakken aardappeltjes en een groene salade of een groente bijgerecht zoals deze gestoofde rode kool.