Focaccia met cherrytomaat, knoflook en tijm

Italiaans - Bijgerecht - bereidingstijd: 25 minuten + 1,5 uur rijzen + 20 min. oventijd

Ik heb ontdekt dat ik het heel erg leuk vind om zelf brood te bakken en de laatste tijd doe ik dit dan ook steeds vaker. Met name ‘speciale broden’ vind ik leuk om te maken, mijn dagelijkse portie fijn volkoren haal ik nog gewoon bij de bakker ;). In het weekend leef ik me echter graag uit op zelfgemaakt brood met een hartige of zoete twist. Ik vind het fascinerend om te zien hoe je met een paar simpele ingrediënten een heerlijk vers brood op tafel kunt toveren. Brood bakken is iets waar je even handigheid in moet krijgen, maar eigenlijk is het echt heel erg makkelijk.

Focaccia is een Italiaanse broodsoort die iedereen waarschijnlijk wel kent. Het brood wordt gemaakt met olijfolie. Een gewone focaccia wordt meestal hooguit bestrooid met wat zeezout of rozemarijn, ik maakte echter een wat feestelijkere versie. In mijn focaccia combineer ik cherrytomaatjes, gepofte knoflook en verse tijm. Dit maakt het brood zo lekker dat je eigenlijk helemaal geen beleg meer nodig hebt. Schrik niet van de hele bol knoflook die er in gaat. Natuurlijk zit er een duidelijke knoflooksmaak aan, maar doordat je de knoflook in de oven poft, wordt deze veel zachter.

De truc voor het maken van een goed brood zit hem in twee dingen: goed kneden en goed rijzen. Met 2 minuten kneden kun je eigenlijk geen goed brood maken. De meeste broden moet je echt wel 10 minuten kneden, het deeg moet soepel zijn en als je het uittrekt moet je een dun vliesje kunnen maken zonder dat het deeg scheurt. Om het jezelf makkelijk te maken kun je ook een keukenmachine gebruiken voor het kneden, deze is vaak ook iets sneller dan met de hand. Vervolgens moet je het brood goed laten rijzen, tot het minimaal in omvang verdubbeld is. Meestal duurt dit ongeveer een uur, maar als het relatief koud in huis is, laat je je brood wat langer staan.

Serveer deze focaccia bij de borrel, bij een soepje of gewoon als lunch. Hij smaakt eigenlijk overal lekker bij!

Ingrediënten voor  broodjes

Wat ga je doen

Doe de bloem in een grote mengkom, voeg aan de ene kant van de kom het zout toe en aan de andere kant de gist. Giet er de olijfolie en het water bij.

Kneed het deeg in de keukenmachine of met de hand ongeveer 10 minuten tot het soepel is. Het deeg is vrij nat, daarom gaat kneden in de keukenmachine het gemakkelijkst. Wil je met de hand kneden, vet dan je handen en het aanrechtblad goed in met olijfolie. Probeer niet teveel extra bloem toe te voegen, want dan wordt het deeg te droog.

Leg het deeg in een ruime ingevette bak (bij voorkeur een langwerpige bak) en dek af met een theedoek. Zet het deeg op een warme plek (bijv. bij de verwarming, in de zon) en laat 1 uur of langer rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Pel de knoflooktenen. Leg op een bakplaat en besprenkel met een beetje olie. Bak de knoflooktenen ongeveer 20 minuten in de oven tot ze lichtbruin en zacht zijn. Laat afkoelen.

Haal het deeg uit de bak, probeer zoveel mogelijk lucht in het deeg te houden dus kneed het niet meer door. Verdeel het deeg in twee stukken en vorm op een met bakpapier beklede bakplaat 2 langwerpige broodjes. Halveer de cherrytomaten en steek de cherrytomaatjes met de snijkant naar boven in het deeg. Steek ook de knoflooktenen in het deeg. Rits de tijm van de takjes en strooi over de broodjes.

Laat de broodjes op de bakplaat nog ongeveer 15 minuten afgedekt rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.

Bak de focaccia ca. 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is en de onderkant hol als je erop klopt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip