nacho schotel met tortillachips, bonen en guacamole

Mexicaans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 minuten + 15 min. oventijd

In het weekend (vooral op zaterdag) vind ik het heerlijk om echt comfortfood te maken. Op zaterdag hoeft het eten van mij niet per se al te gezond te zijn, maar elke zaterdag patatdag vind ik ook zo hetzelfde. Daarom varieer ik er vrolijk op los, met bijvoorbeeld Italiaanse kipburgers, zelfgemaakte pizza’s, pannenkoeken of snelle Turkse pizza’s. Afgelopen zaterdag kon ik weer een nieuw gerecht aan mijn ‘zaterdagrepertoire’ toevoegen, namelijk deze heerlijke nacho schotel met tortillachips, bonen en guacamole. Een regelrecht succesnummer!

Dit gerecht is afkomstig uit de Tex-Mex keuken. Dit staat voor de ‘Texaans-Mexicaans’ keuken. De Tex-Mex keuken is ontstaan doordat Mexicaanse gerechten werden aangepast aan de Amerikaanse smaak. Veel gerechten die hier bekend staan als ‘Mexicaans’ zijn eigenlijk afkomstig uit de Tex-Mex keuken, denk bijvoorbeeld aan chili con carne of fajitas. Ik zat dus ook te dubben of ik dit gerecht nou in de categorie ‘Mexicaans’ of ‘Amerikaans’ zou plaatsen, maar voorlopig maak ik van de Mexicaanse en Tex-Mex keuken toch maar 1 categorie. Please, don’t blame me 😉

Dit gerecht is makkelijk te maken en in iets meer dan een half uur (inclusief oventijd!) staat dit gerecht al bij jou op tafel. Wel zo fijn op zaterdagavond als je het mij vraagt. Ik maakte dit gerecht als avondeten, maar het is ook een leuke snack voor later op de avond.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 220°C.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika’s in blokjes.

Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook eventjes aan. Voeg dan de paprikablokjes toe en bak 5 minuten mee. Vervolgens voeg je ook de cajunkruiden, tomatenblokjes, kidneybonen en mais toe. Laat 5 minuten pruttelen en breng verder op smaak met peper en zout.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie of boter. Giet de saus in de ovenschaal. Verdeel hierover ongeveer de helft van de tortillachips. De rest kun je er later los bij serveren (of tijdens het koken verorberen ;). Strooi de geraspte kaas over de tortillachips.

Zet de ovenschaal ongeveer 15 minuten in de oven, totdat de kaas mooi goudbruin en gesmolten is.

Ondertussen maak je de guacamole. Verwijder de schil en pit van de avocado’s en prak ze fijn met een vork. Meng in een kom met de Griekse yoghurt of zure room en het limoensap. Breng goed op smaak met peper en zout.

Serveer de nacho schotel met de guacamole. Bestrooi eventueel nog met een beetje verse koriander.

Variatietips

  • ik geef in het recept een snelle basis guacamole zoals ik die zelf vaak maak. Je kunt de guacamole verder ‘uitbreiden’ door bijv. een halve gesnipperde rode ui, een fijngesneden tomaat of een beetje komijnpoeder toe te voegen. Doe wat je zelf lekker vindt!
  • het is ook lekker om gehakt aan de saus toe te voegen. Voeg dit toe voordat je de paprika’s toevoegt en bak dan eerst het gehakt rul.
  • serveer ook eens wat extra zure room of Griekse yoghurt bij de nacho schotel.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip