Werelds weekmenu week 25

Maandag – salade niçoise (Frankrijk) V opt.

De salade niçoise is een een Franse klassieker uit, jawel, Nice. Het is een combinatie van rauwe en gekookte ingrediënten met oa sla, aardappeltjes, ei en sperziebonen. Deze versie is extra luxe met gerookte makreel en gegrilde artisjokharten. Voor een vegetarische versie laat je de vis eruit, voeg dan eventueel een handvol olijven en/of een extra ei toe als je dat lekker vindt.

 

Dinsdag – spanakopita (Griekenland) V

Filodeeg vind ik een van de lekkerste deegsoorten, omdat het zo lekker knapperig wordt in de oven en daarnaast valt het ook niet zo zwaar. Tussen de laagjes filodeeg vind je in deze ovenschotel een mengsel van spinazie, ei, feta, pijnboompitjes en olijven (of zongedroogde tomaten).

 

Woensdag – gado gado (Indonesië) V

Dit recept heb je vast al vaker voorbij zien komen, het is dan ook een van mijn favorieten. Dat heeft ongetwijfeld te maken met mijn voorliefde voor pindasaus. Deze tilt het gerecht in 1x naar een hoog niveau , want zonder deze pindasaus is het eigenlijk maar een hele saaie bedoening.

 

Donderdag – ovenschotel met kip, aardappel en citroen & tabbouleh salade (Syrië)

Deze ovenschotel met kip en aardappel is een van de allermakkelijkste recepten op mijn blog. Je bent maar 10 minuten bezig met de voorbereidingen, de oven doet de rest. Hij blinkt uit in eenvoud en is heerlijk in combinatie met de tabbouleh salade, die je kunt maken terwijl de schotel in de oven staat.

 

Vrijdag – tikka masala met groenten (India) V

Tikka masala is een beroemd Indiaas gerecht met stukjes gegrilde kip in een mild sausje van specerijen, tomaat en room. In dit recept heb ik de kip vervangen door verschillende soorten groenten. Ook dat smaakt heerlijk.

 

Weekendkoken – couscous met ui, rozijnen en kip (Marokko)

Als je uien helemaal bruin en zacht bakt, gebeurt er iets wonders. Die eerst zo scherpe ui wordt dan heerlijk zacht en zoet. Zeker als je nog wat honing, rozijnen en kaneel toevoegt. Als je van de combinatie zoet en hartig houdt, zul je dit gerecht heerlijk vinden. Lekker met een salade of geroosterde groenten zoals deze geroosterde bospeen.

 

Weekendbakken – brownie cheesecake (Verenigde Staten) V

Deze brownie cheesecake combineert het beste van twee werelden. Onderop een browniebodem en daarop een heerlijk romige cheesecake met een frisse frambozenvulling. Wil je de taart heel mooi kunnen presenteren, doe de frambozen dan niet door het beslag, maar koop verse frambozen en decoreer hier de taart mee.

 

Ga je iets van dit weekmenu maken? Ik ben heel benieuwd of het in de smaak viel. Als je het leuk vindt, kun je een foto delen van het eindresultaat op Facebook of Instagram met #dewereldopjebord of tag @dewereldopjebord, dan vind ik het ook terug. Natuurlijk kun je me ook altijd een berichtje sturen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip