indiase recepten (9)

De Indiase keuken is bij uitstek geschikt om vegetarische (en vegan) gerechten te maken, zonder dat je het vlees ook maar enigszins mist. Een aantal bevolkingsgroepen in India eet van oudsher vegetarisch (meestal om religieuze redenen) en daarom is vegetarisch eten daar veel meer en al veel langer ingeburgerd dan bij ons. Met de fantastische kruiden en specerijen waarmee ze in India koken is oneindig veel variatie mogelijk en kun je geweldige vegetarische maaltijden bereiden.Vandaag krijgen jullie het recept voor een vegetarische...

Wie mijn blog regelmatig leest, zal inmiddels wel doorhebben dat ik dol ben op stoofvlees. Ik ben helemaal niet zo'n vleeseter, maar door vlees op laag vuur in een rijke saus te koken, krijg je echt waanzinnige smaken. Deze keer ging ik aan de slag met een echte Indiase klassieker: biryani. Dit is een gerecht waarin laagjes rijst en stoofvlees elkaar afwisselen, het wordt daarom ook weleens de Indiase 'lasagne' genoemd. Ik houd het in dit recept redelijk simpel met stoofvlees tussen 2 laagjes rijst, maar je zou zoveel laagjes...

Een Indiase maaltijd bestaat zelden uit 1 of 2 gerechten. Veelal worden meerdere gerechten gecombineerd, bijvoorbeeld 1 of 2 curry's (met vlees, vis of groenten), rijst of brood, een yoghurtdip (raita), een chutney of pickle en een frisse salade. Binnenkort vertel ik jullie in een apart artikel alles over de Indiase maaltijd en hoe je zelf een lekkere Indiase currynight kunt organiseren. Eén van de gerechten die in grote delen van India vaak bij de maaltijd geserveerd wordt, is kachumber. Dit is een frisse salade, gemaakt van...

Bij elke Indiase maaltijd wordt er een gerecht(je) op basis van yoghurt gegeten. Al is het maar 1 of 2 eetlepels raita per persoon, voor een Indiër is een maaltijd zonder yoghurt niet compleet. Yoghurt heeft een verkoelend effect en neutraliseert daarmee de pittige currygerechten. De yoghurt is daarnaast belangrijk vanwege de bacterieculturen die erin zitten, deze zouden een goede bacteriële flora in het spijsverteringssysteem brengen. Dit laatste klinkt mij logisch in de oren, maar ik heb het niet wetenschappelijk gecheckt...

In deze serie gaan we op zoek naar de echte en authentieke gerechten achter de populaire KNORR wereldgerechten. Eerder maakte ik al Griekse kofta, Zuid-Afrikaans bobotie, Griekse gyros, Amerikaanse Jambalaya en Indiase kip Tandoori. Marjolein van de blog echtegerechten.nl ging al aan de slag met de teriyaki, risotto, hokkien noedels en enchiladas. Vandaag is het bij mij de beurt aan de Kip Madras.Kip Madras is volgens mij een van de populairste wereldgerechten die KNORR verkoopt. Durf ik er mijn handen aan te branden om dat...

Vandaag heb ik het vierde recept in de serie KNORR wereldgerechten voor jullie, na de kofta, bobotie en gyros. Er zat iets langer tijd tussen dan normaal, maar dat maak ik goed met een super lekker recept voor kip tandoori. Op Facebook stelde ik de vraag van welk wereldgerecht jullie nog graag een recept zouden willen en de kip tandoori werd door jullie massaal genoemd. Zo gezegd, zo gedaan en ik ben aan de slag gegaan! Kip tandoori is afkomstig uit India en wordt daar bereid in de 'tandoor', een grote oven. Gelukkig kan het...

Tip