Snel succes: Noorse vissoep (fiskesuppe)

Scandinavisch - Soep - bereidingstijd: 25 minuten

Hier thuis zijn we grootverbruikers van soep. Vooral Renko kan er echt wat van, hij eet gerust 1,5 liter soep achter elkaar op! Ik stem m’n hoeveelheden voor op de blog dus maar niet af op zijn soep eetgedrag.. haha. In deze Scandinavische themamaand heb ik nog geen recepten uit Noorwegen gedeeld. De Noorse keuken is over het algemeen niet heel spectaculair, maar ze maken er wel een heerlijke fiskesuppe. Vandaag deel ik mijn versie van deze Noorse vissoep met jullie.

Fiskesuppe wordt natuurlijk gevuld met vis, ik koos voor zalm (mijn all time favourite), maar die kun je ook vervangen door bijv. kabeljauw, schol of heilbot. Daarbij gaan wat groenten en vaak ook kleine blokjes aardappel (is natuurlijk eigenlijk ook een groente!). Bijzonder aan deze soep is dat hij gebonden wordt met eidooiers en melk. Dit zorgt voor een mooie binding en maakt de soep gelijk lekker romig, zonder dat hij heel vet of ongezond is. Eidooiers gaan schiften als ze aan de kook komen, vandaar dat je ze pas door de soep roert op het moment dat deze van het vuur af is. Dan kan er zeker niets mis gaan! Serveer met een lekker (zuurdesem)stokbroodje en je hebt weer een heerlijk maaltje op tafel staan – en dat in 25 minuten 🙂

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snijd de aardappels in blokjes (schillen is niet echt nodig). Snijd de prei in ringetjes. Schraap de wortels en snijd in dunne reepjes.

Breng de groentebouillon in een soeppan aan de kook. Voeg de aardappels, prei, wortels, laurierblad en eventueel de witte wijn toe. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Snijd ondertussen de vis in blokjes van 2×2 cm. Klop de eidooiers los met de melk. Hak de dille fijn.

Voeg de vis toe aan de soep en laat op laag vuur ongeveer 3 minuten meekoken, tot de vis niet meer doorschijnend is. Verwijder het laurierblad en voeg het citroensap toe. Breng verder op smaak met wat peper. Haal de soep van het vuur en roer er de melk en eidooiers door.

Bestrooi met de dille en serveer. Lekker met wat (zuurdesem)brood.

Tips

Wil je deze soep opnieuw opwarmen, zorg er dan voor dat hij niet aan de kook komt. Dan kunnen de eidooiers namelijk gaan schiften en dat is niet lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip