Makkelijke bouillabaisse (vissoep)

Frans - Soep - bereidingstijd: 30 min. + 30 min. pruttelen

Eén van mijn favoriete gerechten bij mijn favoriete lunchtentje is een vissoep. In combinatie met een lekker zonnetje en een goed glas witte wijn vind ik vissoep echt een zalig maaltje. Ik besloot dus dat ik hoognodig maar eens mijn eigen vissoep moest maken. Nu heb je natuurlijk ontzettend veel variaties, van Thaise tot Mexicaanse en van Iraanse tot Spaanse vissoep. Ik besloot voor een Franse versie te gaan en maakte mijn eigen variant op de wereldberoemde bouillabaisse. Het werd een makkelijke bouillabaisse.

Een klassieke bouillabaisse wordt gemaakt met een bouillon van hele viskoppen en graten. Dat lijkt mij een leuk project, maar zelfs mijn visboer verkoopt geen hele vissen meer, omdat er simpelweg niet genoeg vraag naar is. Ik neem de korte route en maak een bouillon op basis van visfond. Dit is een sterk geconcentreerde bouillon die je in potten bij de supermarkt kunt kopen. De bouillon breng ik op smaak met een aantal typische ‘soepgroenten’: ui, prei, venkel en tomaat. Bouillabaisse wordt verder meestal op smaak gebracht met saffraan, laurier en sinaasappelschil. Dit geeft de soep een subtiele, verrukkelijke smaak.

Voor de vulling gebruik ik vissoorten die hier goed voorhanden zijn. Mijn soep vulde ik met roodbaars, mosselvlees en garnalen. Varieer gerust met vissoorten die jij lekker vindt of die je goed kunt verkrijgen. Ik vroeg Renko om mijn roodbaars in stukjes te snijden en vervolgens kwam hij met een snijplankje met piepklein gesneden stukjes vis. Misschien waren mijn instructies niet zo duidelijk, doe in elk geval grote stukken vis in je soep, dat staat gelijk heel feestelijk! Maak af met een stokbroodje en een glas witte wijn en je hebt een fantastische maaltijd. Waan je even in een Zuid-Franse kustplaats, waar je heerlijk bij een bistro aan de boulevard van deze bouillabaisse geniet.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de prei in ringetjes. Verwijder de harde kern van de venkel en snijd in blokjes.

Verhit een beetje olie in een soeppan. Bak hierin de ui, knoflook, prei en venkel ongeveer 5 minuten aan.

Snijd ondertussen de tomaten in blokjes. Hak de peterselie fijn.

Voeg de tomaten en peterselie aan de overige groenten toe. Voeg ook de witte wijn, laurier, saffraan en de sinaasappelschil toe. Laat 2 minuten pruttelen en voeg dan ook de visfond toe en nog een halve liter water. Breng de soep royaal verder op smaak met peper en zout. Laat de vissoep ongeveer 30 minuten pruttelen.

Verwijder het laurierblad en de sinaasappelschil. Pureer de soep glad met een staafmixer. Haal de soep vervolgens door een zeef om ervoor te zorgen dat je echt een gladde soep krijgt.

Snijd de vis in grove stukken. Voeg de vis, garnalen en mosselen aan de soep toe en laat in een paar minuten gaar koken, tot de vis niet meer doorschijnend is. Als je hele mosselen gebruikt, moet je de schelpen die na een paar minuten nog helemaal gesloten zijn weggooien.

Serveer de makkelijke bouillabaisse direct. Garneer eventueel met nog wat gehakte peterselie. Lekker met een glaasje witte wijn en een stokbroodje.

Tips

Als je de vis eenmaal hebt toegevoegd, moet je de soep snel serveren (dan is de vis het lekkerst). Je kunt de soep wel alvast de dag van tevoren maken zonder de vis toe te voegen. Als je de soep ook nog niet pureert, krijgen de groente en smaakmakers zelfs extra veel tijd om hun smaak af te geven aan de soep. Daar wordt je bouillabaisse alleen maar lekkerder van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip