mangokip met kruidenrijst

Fusion - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten + 1 uur marineren + 40 min. oventijd

Op mijn notitieblokje had ik al een lekker idee voor een paasbrood gekrabbeld en ik wilde ook nog een baksel maken met lemon curd, maar het is er tot nu toe nog helemaal niet van gekomen. Dat geeft op zich ook niet, want de dingen gaan zoals ze gaan en wat nu niet lukt, komt volgend jaar wel weer! Ik heb dus niet echt specifieke paasrecepten voor jullie dit jaar. Eerder maakt ik al wel een paar lekkere paasrecepten, zoals bijvoorbeeld soldaatjes met ei, Russisch paasbrood, groene voorjaarssalade en hartige taart  met asperges en parmaham.

Inmiddels heb ik al wel aantal voorjaarsrecepten gemaakt, die heerlijk smaken met Pasen maar ook gewoon lekker zijn als avondeten in de rest van het voorjaar. Deze mangokip met kruidenrijst is daar zo’n voorbeeld van. Ik maakte dit recept voor de foodblogswap van maart en mocht daarvoor een recept kiezen van de blog Anniepannie. Op haar blog deelt Andrea heerlijke recepten, smaakvol, (meestal) gezond en kleurrijk. Het was dan ook niet makkelijk om een recept te kiezen, maar de mangokip met kruidenrijst sprong er echt bovenuit voor mij, dus die werd het.

De kip smeer je in met een heerlijk mengsel van mangochutney, yoghurt en currypoeder. Ik gebruik daarvoor mijn zelfgemaakte mangochutney volgens dit recept, die heb je in een handomdraai gemaakt, maar je kunt ook mangochutney uit de winkel nemen. De mangochutney die je overhoudt, smaakt ook gewoon los heerlijk bij het gerecht. Deze mangokip heeft een duidelijk Indiaas tintje, maar voor de bereidingswijze van de rijst heb ik inspiratie opgedaan in de Perzische keuken. Een beroemd Perzisch gerecht is ‘sabzi polow’ en dit is een kruidenrijst waarbij de rijst gaar gestoomd wordt met een heleboel verse kruiden. De kruiden worden heel fijn gesneden en de smaak trekt diep in de rijst. Dit geeft een heerlijk resultaat met een luchtige rijstkorrel met een kruidige en frisse smaak. Een beetje uit India, een beetje uit Iran, een beetje van de blog van Andrea en een beetje van mezelf: zo ontstond dit heerlijke maaltje. Geniet ervan!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

We beginnen met de marinade voor de kip. Doe hiervoor de mangochutney, yoghurt, currypoeder, koriander en een beetje peper en zout in de keukenmachine en maal glad.

Doe de kippendijen met de marinade in een bak en meng goed zodat de kip rondom met de marinade bedekt is. Laat minimaal een uurtje in de koelkast marineren, maar langer is beter en een hele nacht mag ook.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Leg de kippendijen op de bakplaat, de overgebleven marinade kun je er een beetje op scheppen. Bak de kip ongeveer 40 minuten in de oven tot hij helemaal gaar is, als je er in prikt moet er helder vocht uitlopen (is het troebel roze, bak de kip dan nog wat langer).

Maak ondertussen de kruidenrijst. Spoel de rijst onder de kraan af tot het water helder blijft. Hak de verse kruiden helemaal fijn. Meng de kruiden met de rijst, yoghurt en het sap van de citroen. Kook de rijst met 1,5 keer de hoeveelheid water van het gewicht aan rijst. Zo kookt je rijst mooi droog en gaat er niets van de smaak verloren.

Snijd ondertussen de mango in blokjes.

Serveer de kip op de kruidenrijst en versier met de mangoblokjes. Lekker met kort gewokte spinazie met een beetje sumak. Heb je nog wat mangochutney over, dan smaakt dit er ook heerlijk bij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip