Land: Hollands (8)

Ik ben niet zo heel erg dol op wintergroenten. Ik vind de meeste koolsoorten wel lekker, maar na 2x eten ben ik ze ook wel weer zat voor de rest van het seizoen ;) Voor zuurkool maak ik echter een uitzondering, daar ben ik echt dol op. Al eerder deelde ik op mijn blog deze zuurkoolquiche met zalm, rösti met zuurkool en zoete aardappel en deze zuurkoolschotel met appel. Mijn moeder bracht mij laatst een zuurkoolschotel met gerookte kip, nadat ik een dag erg veel last van mijn rug had en dus niet meer zelf kon koken. Superlief...

Ik ben dol op toetjes. Ik gun ze mezelf niet al te vaak, omdat de toetjes die ik zo lekker vind, vaak niet al te gezond zijn. Maar met Kerst ga ik helemaal los met lekkere toetjes. Ik kan niet wachten! Een paar weken geleden vierden wij onze trouwdag en daarvoor maakte ik een heerlijk diner. We begonnen met deze Aziatische zalmtartaar, vervolgens serveerde ik biefstuk met granaatappelsaus, aardappelpureegratin en een traybake van pompoen, champignons en spruitjes. En tot slot kwamen deze snelle appeltaartjes met vanillesaus op...

Ik bak bijna nooit koekjes, behalve met Kerst. Dan vind ik het leuk en gezellig om zelfgemaakte koekjes te presenteren. Het moeten wel makkelijke koekjes zijn, want anders kom ik niet meer aan het kerstdiner toe ;). Een tijdje geleden kreeg ik van mijn oma haar recept voor zandkoekjes. Dit is een fijn basisrecept dat eigenlijk altijd lukt. Daarom nam ik dit recept als uitgangspunt en bedacht ik er een leuke kerstvariatie op. Bij Kerst denk ik gelijk aan cranberry's, hazelnoot en sinaasappel. Zo kwam ik op het idee om deze ingrediënten...

Terwijl er een gezellig kerstmuziekje door mijn speakers klinkt en ik de laatste pepernoten op eet, schrijf ik deze blog. Heerlijk die kersttijd! Een paar weken geleden waren wij 2 jaar getrouwd en voor de gelegenheid had ik mij flink uitgesloofd in de keuken. De liefde van de man gaat immers door de maag, toch? Als hoofdgerecht maakte ik biefstuk met granaatappelsaus, traybake van pompoen, spruitjes en champignons en deze aardappelpureegratin met gepofte knoflook. Al met al ook behoorlijk kerstwaardig wat mij betreft. Het recept...

Met Kerst vind ik het leuk om verschillende bijgerechten te serveren. Ik kies voor 1 'pronkstuk' van vlees of vis met een saus en daarbij geef ik dan verschillende bijgerechten. Meestal iets met aardappel, zoals een puree of hasselback aardappels en verder verschillende gerechten met groenten. Stoofpeertjes mogen bij mij dan echt niet ontbreken. Natuurlijk kun je een simpele versie met suiker, kaneel en water maken, maar ik geef graag iets meer smaak mee. Die simpele stoofpeer wordt zo een ware smaaksensatie. Het is het allerlekkerste...

Dit is alweer het laatste recept van deze themamaand 'familierecepten'. Wat zijn er veel lekkere dingen langsgekomen! Ik maakte onder andere appeltaart en zandkoekjes van mijn oma, gehaktballen met jus en griesmeelpudding van opa en zuurkoolschotel en apple crumble van mijn ouders. Vandaag sluit ik af met een recept van mijn andere opa en oma. Opa & oma Korevaar heb ik helaas maar heel kort gekend. Oma overleed rond mijn 1e verjaardag en opa een paar jaar later. Van opa heb ik nog een paar herinneringen, en eentje daarvan...

Tip